Internett-sikkerhet: Grunnleggende om personvern på sosiale media

Lesson 8: Grunnleggende om personvern på sosiale media

/en/tr_no-internet-safety/forst-nettsporing/content/

Personvern på sosiale medier

Sosiale medier som Facebook , Instagram og Twitter har gjort det enklere enn noensinne å dele ting på nettet. Men å dele noe på sosiale medier er litt annerledes enn andre former for elektronisk kommunikasjon. I motsetning til e-post eller direktemeldinger som er relativt private, er det du deler på sosiale medier mer offentlig. Det betyr at det som regel vil bli sett av mange.

Tenk før du deler

Selv om sosiale medier tilbyr personvern-verktøy som hjelper deg med å begrense hvem som kan se ting du deler, er det viktig å innse at de er grunnleggende mer åpne og sosiale enn tradisjonelle kommunikasjonsverktøy. Enten du er klar over det, eller ikke, kan de tingene du deler på nettet også påvirke hvordan du oppfattes av andre. Derfor er det alltid lurt å tenke nøye gjennom hva du deler over sosiale medier.

Se denne videoen fra Google om hvorfor det er så viktig å tenke seg om før du deler ting på nettet.

Sjekk personverninnstillingene

Som vi har nevnt ovenfor har alle nettsamfunn personverninnstillinger som lar deg styre hvem du deler ting med. For eksempel, når du deler noe på Facebook, kan du velge om du vil dele med bare noen få, alle dine Facebook-venner, eller offentlig med alle på Facebook. Det er derfor det er så viktig å forstå hvordan personverninnstillingene fungerer og hvordan du kan styre dem.

    Se denne videoen fra vårt Facebook-kurs for å lære mer om hvordan deling fungerer på Facebook.

    Flere ressurser

    Vi tilbyr flere opplæringsprogrammer for å hjelpe deg med å tilpasse personverninnstillingene på ulike sosiale nettverk. Gå gjennom de erfaringene under som er relevante for deg.

    /en/tr_no-internet-safety/hva-du-skal-gjre-hvis-du-fr-virus/content/