Internett-sikkerhet: Hva du skal gjøre hvis du får virus

Lesson 9: Hva du skal gjøre hvis du får virus

/en/tr_no-internet-safety/grunnleggende-om-personvern-p-sosiale-media/content/

Hva du skal gjøre hvis du får virus på datamaskinen

Computer omgitt av antivirus programvare bokser og ikoner

Datavirus kan være skadelig og bør tas på alvor, men det finnes måter å fjerne dem på før de gjør alvorlig skade. Vi vil her gå gjennom de grunnleggende trinnene for virusskanning og fjerning av virus, men husk at det likevel kan bli behov for å få hjelp av en teknisk fagperson for å fjerne virus og reparere datamaskinen.

Antivirus program

Hvis du ikke allerede har et antivirusprogram må du installere et. Pass på at du bare har ett antivirusprogram installert, fordi å ha flere enn ett kan skape betydelige problemer. Bitdefender, Norton, og Kaspersky er eksempler på antivirusprogrammer.

Skanning av systemet

Start en skanning så snart antivirusprogrammet er oppe og kjører. Gå gjennom dokumentasjonen til antivirusprogrammet igjen hvis du er usikker på hvordan du gjør det. Dette kan du som oftest finne på produsentens hjemmeside. Mange programmer tilbyr flere typer skanning, og det kan være lurt å kjøre den mest grundige skanningen (vanligvis kalt en full systemskanning). Dette kan ta flere timer. Det er som oftest ikke nødvendig å sitte ved datamaskinen mens skanningen kjører.

Hvis ingen virus eller malware blir funnet, men du fremdeles har problemer med maskinen, kan du prøve andre feilsøkingsteknikker eller få en fagperson til å se på datamaskinen.

Ved å klikke kjøre skanningen i en virusskanner

Vurdering av trusler som blir funnet og anbefaling av tiltak

Antivirusprogrammet vil varsel deg om trusler det har funnet og anbefale løsninger, enten i løpet av skanningen, eller når den er fullført. I de fleste tilfeller er anbefalingen for hver enkelt trussel det beste valget om hva du bør gjøre. Dersom det er noen trusler antivirus-programmet ikke klarer å fjerne bør du likevel ikke ignorere dem. Finn ut hvordan du bør gå fram ved å søke på Internett eller ved å kontakte en fagperson. Support-teamet til antivirusprogrammet vil ofte kunne hjelpe deg med dette.

Virus skanningsresultater

Malware

Det er mulig antivirusprogrammet ditt også inneholder et anti-malware program. Hvis ikke, kan det være lurt å installere et slikt program, og kjøre en skanning. Anti-malware programmet kan finne malware som antivirus-programmet ikke fant. Antivirus- og anti-malware programmer skanner etter litt forskjellige ting, men de fungerer ganske likt, slik at du kan følge de samme trinnene i dette kurset for begge.

Hvis ingenting annet fungerer

Hvis du ikke klarer å fjerne viruset eller, hvis applikasjoner eller operativsystemet er så skadet at de ikke kan repareres, kan det være nødvendig for deg å slette harddisken og installere både operativsystem og applikasjoner på nytt. En mulighet kan da være å betale en profesjonell fagperson til å gjøre jobben, men det er også mulig å gjøre det selv. Hvis du foretar en full reformatering av harddiskene dine i denne prosessen, er det nesten garantert at du blir kvitt selv de mest skadelige virus. Men husk at alle data som ligger på diskene da vil gå tapt. Det er en av mange grunner til at det er viktig å ta regelmessige sikkerhetskopier av dataene dine før det oppstår alvorlige problemer på datamaskinen. Hvis du gjenoppretter data fra sikkerhetskopier etter at du har formatert harddisken, må kjøre en virusskanning på de kopierte dataene for å være sikker på at ikke de også er infisert med virus.

En syk datamaskinen vurderer å bli slettet eller se en profesjonell tekniker.

/en/tr_no-internet-safety/hvordan-installere-og-oppdatere-plugins-i-nettleseren/content/