Internett-sikkerhet: Hvordan installere og oppdatere Plug-ins i nettleseren

Lesson 10: Hvordan installere og oppdatere Plug-ins i nettleseren

/en/tr_no-internet-safety/hva-du-skal-gjre-hvis-du-fr-virus/content/

Installere og oppdatere plug-ins (tillegg) i nettleseren

møter en plug-in feilmelding

Hva er en plug-in?

Plug-ins er små programmer som gir deg mer innhold i nettleseren. For eksempel trenger du som oftest en plug-in som heter Adobe Flash Player for å se video på nettet.

Andre vanlige plug-ins er Adobe Reader, som lar deg vise PDF-filer i nettleseren din; og Microsoft Silverlight, som er nødvendig for å se video på nettsteder som Netflix. Du kan også treffe på noen eldre plug-ins, som for eksempel Java og QuickTime, selv om disse ikke er like mye i bruk lenger.

Merk: Hvis du bruker en mobil enhet i stedet for en bærbar eller stasjonær, trenger du ikke å bekymre deg for å oppdatere dine plug-ins manuelt.

Holde plug-ins oppdatert

Av ulike årsaker, som å gi deg ny funksjonalitet og tette sikkerhetshull, kommer det oppdateringer til Plug-ins. Derfor forventer de fleste nettsteder at du har siste versjon av vanlige plug-ins, som Adobe Flash Player, installert. Hvis du ikke kjører siste versjon, kan du få en feilmelding i stedet for innholdet.

Nettleseren Google Chrome oppdaterer alle dine plug-ins automatisk. Hvis du bruker en nettleser som Internet Explorer, Mozilla Firefox eller Safari, må du kanskje selv sørge for å oppdatere plug-ins en gang i blant.

en plug-in feilmelding

Hvordan installere eller oppdatere en plug-in:

I dette eksemplet vil vi oppdatere Adobe Flash Player, men du kan følge de samme instruksjonene for å installere eller oppdatere de fleste plug-ins.

Hvis du får en melding som den under, må du laste ned siste versjon av plugin-modulen.

en plug-in feilmelding for Adobe Flash Player

Men vi anbefaler at du ikke gjør oppdateringen direkte fra denne advarselen. Villedende reklame kommer noen ganger i smart forkledning som advarsler og vil faktisk ikke ta deg til oppdateringssiden. Derfor er det best å laste ned oppdateringen direkte fra hjemmesiden til plug-in.

For å gjøre dette, går du til en søkemotor som Google, og søker etter oppdatering eller installere [plug-in navn her]. I dette eksempelet vil vi søke etter oppdatering av Adobe Flash Player. I de fleste tilfeller vil du finne den riktige siden på toppen av søkeresultatene.

søker etter en oppdatering av Flash Player

Finn knappen Last ned eller Installer og klikk på den. Enkelte plug-ins prøver også å installere ekstra programvare, så sørg for å slå av denne typen tilbud.

nedlasting Flash Player

Finn og dobbeltklikk på installasjonsfilen (den vil vanligvis ligge i nedlastingsmappen din). Vær oppmerksom på at du må lukke nettleseren før du kan installere en plug-in.

åpne installasjonsfilen

Følg instruksjonene som vises. Plug-in oppdateres til siste versjon.

installere Flash Player

Når installasjonen er ferdig vil nettleseren i noen tilfeller åpnes automatisk og ta deg til en side som bekrefter installasjonen. Dette betyr at plug-in er klar til å brukes når du trenger den.

bekrefter Adobe Flash installasjon

- Det var det!

Som du kan se er det å holde plug-ins oppdatert ganske enkelt, og det vil spare deg for mye hodebry når du surfer på ulike typer innhold på nettet.

/en/tr_no-internet-safety/m-jeg-gi-fra-meg-telefonnummeret-bruk-av-telefonverifisering/content/