Internett-sikkerhet: Må jeg gi fra meg telefon-nummeret? Bruk av telefon-verifisering

Lesson 11: Må jeg gi fra meg telefon-nummeret? Bruk av telefon-verifisering

/en/tr_no-internet-safety/hvordan-installere-og-oppdatere-plugins-i-nettleseren/content/

Verifisering via telefon

Hvis du har brukt en webmail-tjeneste som Gmail, Outlook.com eller Yahoo! Mail de siste årene, kan du ha blitt bedt om å oppgi et telefonnummer for å verifisere kontoen din. Etter hvert som vi har begynt å gjøre stadig flere av våre daglige oppgaver, som å betale regninger og kjøpe ting på nettet, har det blitt stadig viktigere for mange web-leverandører å verifisere din identitet for å forhindre at andre misbruker kontoen din. Telefonnummeret er en av de enkleste måtene for en tjenestetilbyder på nettet å bekrefte identiteten din på.

Hvordan fungerer telefon-verifisering?

Når du oppretter en konto eller prøver å gjenopprette et tapt passord, kan du bli bedt om å oppgi telefonnummeret ditt. Leverandøren sender deg en tekstmelding (eller ringer til telefonen din) med en bekreftelseskode, som du så bruker på nettet. Dette hjelper dem med å forsikre seg om at du er en ekte person, og at det ikke er noen andre som prøver å få tilgang til kontoen din. Dette en enkel måte å bevise at du er den du sier du er.

en bekreftelseskode på en mobiltelefon

Kan telefonverifisering være en risiko for personvernet?

Ikke alle føler seg komfortabel med å dele sine telefonnumre med store selskaper som Google og Microsoft. Men, selv om det kan føles som om du gir fra deg litt for personlig informasjon når du oppgir telefonnummeret ditt, er det viktig å huske på at telefonverifisering hovedsakelig brukes for å beskytte kontoen din. Det er veldig usannsynlig at telefonnummeret vil bli brukt til andre ting.

Selv om vi ikke kan uttale oss fra et juridisk perspektiv, er det slik at nesten alle på vårt kontor har brukt telefonverifikasjon for flere elektroniske tjenester gjennom flere år. Vi har aldri blitt kontaktet av noen av disse for noe annet enn å verifisere kontoopplysningene, og vi har heller ikke noen grunn til å tro at telefonnumrene har blitt solgt til annonsører eller telefonselgere. Det kan hjelpe å tenke på telefonverifisering som å gi dem et nødtelefonnummer. Hvis det er noe galt med kontoen din vil det være lettere for tjenestetilbyderen å kontakte deg direkte.

Noen tjenester, som Google og Facebook, gir deg også muligheten til å bruke et telefonnummer som en del av en to-trinns bekreftelse. Hver gang du logger på kontoen din fra en ny datamaskin, må du bruke telefonen din for å skrive inn en verfiseringskode. Det gjør det mye vanskeligere for noen å hacke seg inn på kontoen din.

Har jeg noen andre alternativer?

Under har vi listet opp noen alternative tjenester du kan bruke hvis du fortsatt foretrekker å ikke oppgi telefonnummeret ditt. Selv om disse tjenestene ligner er det ikke alltid de kan tilby deg det bekvemmelige med å ha bare én konto, slik som Google eller Microsoft kan gjøre. Likevel, hvis personvern er viktig for deg, kan dette være akseptable alternativer.

  • Hushmail : Dette er en gratis e-posttjeneste som ikke inneholder reklame, krypterer meldingene dine og krever heller ikke telefonverifisering.
  • Duckduckgo : Gratis søkemotor som ikke sporer søkehistorikken din.
  • Burner : Smarttelefon-app som lager et midlertidig telefonnummer. Du kan kanskje bruke dette til å verifisere ditt telefonnummer, men det vil ikke fungere med en to-steg applikasjon. Vær også oppmerksom på at det ikke er gratis å bruke dette programmet.

/en/tr_no-internet-safety/wifi-sikkerhet/content/