Internett-sikkerhet: Wi-Fi sikkerhet

Lesson 12: Wi-Fi sikkerhet

/en/tr_no-internet-safety/m-jeg-gi-fra-meg-telefonnummeret-bruk-av-telefonverifisering/content/

Sikkerhet på Wi-Fi hjemme-nettverket

Hvis du bruker et Wi-Fi-nettverk hjemme for å få tilgang til Internett, bør du sørge for at det er sikkert. Ellers kan både din aktivitet og din informasjon komme i hendene på hackere og nettkriminelle. Sikring av et trådløst nettverk kan være nokså teknisk, så nybegynnere foretrekker gjerne å få hjelp fra sin Internett-leverandør (ISP). Følg denne listen med tips når du skal sikre ditt trådløse nettverk:

 • Begrens signalstyrken slik at nettet ditt ikke kan nås utenfor hjemmet ditt.
 • Slå av kringkasting av SSID så nettverket ikke er synlig for andre trådløse brukere som er innenfor dekningsområdet.
 • Bruk et sterkt passord. Du bør velge et passord eller en passphrase som er lett for deg å huske, men vanskelig for andre å gjette.
 • Aktiver MAC (Media Access Control) adressefiltrering for å forhindre at uautoriserte, trådløse klienter kan bryte seg inn i nettverket ditt.
 • Pass på at nettverket bruker WPA (Wi-Fi Protected Access) eller WPA2.
 • Hvis du bruker den eldre WEP (Wired Equivalent Privacy) i stedet for WPA, bør du passe på å velge høyeste kryptering.

Sikkerhetstips for å bruke offentlig Wi-Fi

Å få tilgang til Internett via Wi-Fi hotspots i kafeer, hoteller, på flyplasser og andre offentlige steder kan være veldig praktisk. Men slike Wi-Fi hotspots er ikke alltid like sikre som hjemmenettverket. Gå gjennom følgende tips for å lære hvordan du sikrer deg når du kobler til et offentlig nettverk.

 • Sørg for at du er på et legitimt nettverk. Det har vært tilfeller hvor kriminelle som operere på nettet har satt opp useriøse nettverk med samme navn som gratis Wi-Fi eller offentlig Wi-Fi for å lure deg til å koble deg til deres nettverk. Spør eieren av hotspot-en om navnet og påloggingsinformasjon til nettet du tenker å bruke før du kobler til.
 • Beskytt datamaskinen ved å sørge for at brannmuren din er slått på og antivirusprogramvaren er oppdatert.
  Wi-Fi tilkobling til nettverk
 • Sett Wi-Fi forbindelsen i nettverksinnstillingene til manuell og ikke automatisk modus. Dette vil hindre at datamaskinen automatisk plukker opp et signal og kobler til et nettverk før du kan avgjøre om det er legitimt.
 • Gå til Nettverksinnstillinger eller deling og slå av Fil- og skriverdeling for å hindre at andre i nettverket får tilgang til filene dine. Avhengig av operativsystemet kan det være andre innstillinger for deling, som offentlig mappedeling, som også bør være slått av.
  Nettverksinnstillinger delings
 • Vær oppmerksom og hold et øye med folk rundt deg når du bruker en hotspot. Hold et øye med alle som kan kaste et blikk over skulderen din og se din private informasjon og aktivitet. La aldri den bærbare datamaskinen eller en mobil enhet være uten tilsyn i et offentlig rom.
 • Ikke foreta økonomiske transaksjoner som banktjenester eller shopping med et kredittkort når du bruker offentlige hotspots.

/en/tr_no-internet-safety/sikker-kjring-med-mobiltelefon/content/