Internett-sikkerhet: Sikker kjøring med mobiltelefon

Lesson 13: Sikker kjøring med mobiltelefon

/en/tr_no-internet-safety/wifi-sikkerhet/content/

Kjør trygt med mobiltelefon

Den beste måten for trygg bruk av mobiltelefon i bil er å ikke bruke mobiltelefon i bilen i det hele tatt. I mange land er det forbudt å bruke mobiltelefon under kjøring. I Norge er det strenge regler for bruk av mobiltelefon i bil, som du kan lese om på hjemmesidene til Samferdselsdepartementet. Hvis du likevel må bruke mobiltelefon mens du kjører, kan du følge disse sikkerhetstipsene.

  • Ikke ring mens du kjører. Vær oppmerksom på at i Norge er det kun lov å bruke mobiltelefon som er fastmontert og koblet til en handsfree. Ring før du kjører ut i trafikken eller mens du står stille i et lyskryss eller ved et stoppskilt. Du må heller ikke prøve å ta notater eller lete opp telefonnummer mens du kjører.
  • Hvis du må besvare et anrop mens du kjører kan du gjøre det så fremst telefonen er fastmontert og du har handsfree. Hvis ikke må du enten kjøre til siden og stoppe eller la anropet gå til telefonsvareren.
  • Bruk en handsfree som lar deg holde begge hendene på rattet. Sørg for å feste mobiltelefonen før turen eller når du står stille, og ikke mens du kjører. (Merk: Det finnes studier som viser at bruk av handsfree-enheter ikke forbedrer sikkerheten under kjøring.)
  • Avslutt telefonsamtalen hvis du kommer i farlige situasjoner. Tett trafikk, dårlig vær, flettefelt, eller til og med ukjente veier kan være spesielt farlig når du bruker en mobiltelefon. Legg på og konsentrer deg om kjøringen under slike forhold.
  • Følelsesmessige eller stressende samtaler kan være distraherende mens du kjører. Hvis du begynner å bli følelsesmessig engasjert bør du kjøre ut til siden eller utsette samtalen.
  • Du må ikke tekste, surfe på nettet eller se på videoer mens du kjører. Det er for farlig og ikke tillatt. Hvis du bruker GPS-navigasjon bør du legge inn turen før du kjører ut i trafikken, og kjøre ut til siden og stoppe hvis du trenger å endre ruten. Mens du kjører bør du holde øynene på veien og heller stole på retnings-beskrivelsene fra GPS-stemmen.
  • Uansett hvor vakker eller fascinerende noe måtte være bør du aldri prøve å ta et bilde eller en video med mobiltelefonen mens du kjører. Det tar for mye av oppmerksomheten. Hvis forholdene ligger til rette for det og det er trygt kan du kjøre ut til siden. Hvis ikke må du bare la det passere.

/en/tr_no-internet-safety/br-jeg-fortsette-bruke-adobe-flash-player/content/