Grunnleggende om Windows: Åpne filer med andre applikasjoner

Lesson 10: Åpne filer med andre applikasjoner

/en/tr_no-windows-basics/applikasjoner-som-flger-med-windows/content/

Åpning av filer med andre applikasjoner

Når du åpner en fil i Windows, vil den vanligvis åpnes i standardapplikasjonen for filtypen. For eksempel vil et bilde åpnes i Windows Photo Viewer (eller Bilder-applikasjonen i Windows 8) som standard. Men det er ikke sikkert du alltid ønsker dette. I denne leksjonen skal vi vise deg hvordan du åpner en fil i en annen applikasjon enn standardapplikasjonen, og hvordan du kan endre standardapplikasjon for en filtype, slik at filer alltid åpnes i ønsket applikasjon.

Hvis du bruker Windows 8, vil filer vanligvis åpnes i en startskjermapplikasjon selv om du åpnet den fra skrivebordet. Hvis du foretrekker å arbeide i skrivebordsvinduet, kan du velge å åpne filen med en skrivebordsapplikasjon. For eksempel vil et jpeg-bilde i Windows 8 ha som standard å åpnes i applikasjonen Foto, men du kan åpne den på skrivebordet i Windows Photo Viewer i stedet.

Åpne en fil i standardapplikasjonen

Som du lærte i leksjonen Arbeide med filer, kan du finne og dobbeltklikke på en fil for å åpne den. Den vil åpne i standardprogrammet for den aktuelle filtypen.

Skjermdump av Windows 8

Åpne en fil i en annen applikasjon:

Noen ganger kan det være at du ønske å åpne en fil i en annen applikasjon enn standard uten at du ønsker å endre standardinnstillingene. For eksempel kan du ha lyst til å åpne et bilde med Microsoft Paint for å beskjære eller endre størrelsen på det.

 1. Fra skrivebordet høyreklikker du på ønsket fil.
  Skjermdump av Windows 8 Høyreklikke på en fil
 2. Fra rullegardinmenyen klikker du på "Åpne med" og velger ønsket applikasjon. I dette eksempelet velger vi Paint.
  Skjermdump av Windows 8 Velge en app
 3. Filen åpnes i den valgte applikasjonen.
  Skjermdump av Windows 8 Paint-appen

Endre standardapplikasjonen:

Noen ganger vil du kanskje ønske å endre standardapplikasjonen for visse typer filer slik at de alltid åpnes i den nye appen når du dobbeltklikker på dem. For eksempel kan du ønske at bildene dine alltid åpnes i Windows Photo Viewer i stedet for i applikasjonen Foto.

 1. Fra skrivebordet høyreklikker du på ønsket fil, velger "Åpne med", og klikker på "Velg standardapplikasjon" fra menyen som vises.
  Skjermdump av Windows 8 Velge en standardapp
 2. Velg ønsket applikasjon. Hvis du ikke ser det du vil ha, klikker du "Flere alternativer" eller "Bla gjennom" for å lete etter andre applikasjoner. I dette eksempelet ønsker vi å åpne filen i Windows Photo Viewer.
  Skjermdump av Windows 8 Velge en app
 3. Filen åpnes i den nye applikasjonen. Neste gang du dobbeltklikker på en fil av denne typen, vil den åpne seg i den nye standardapplikasjonen.
  Skjermdump av Windows 8 Windows Photo Viewer

/en/tr_no-windows-basics/om-bruke-minnepenn/content/