Grunnleggende om Windows: Applikasjoner som følger med Windows

Lesson 9: Applikasjoner som følger med Windows

/en/tr_no-windows-basics/tastatursnarveier-i-windows/content/

Applikasjoner som følger med Windows

Windows leveres med flere nyttige applikasjoner ferdig installert. Disse applikasjonene kan du bruke til å utføre mange alminnelige oppgaver, som for eksempel å surfe på Internett, administrere kalenderen din eller kjøpe musikk.

De fleste av applikasjonene finner du ved å klikke på Start-knappen og deretter klikke på ikonet for applikasjonen du vil starte. Du må kanskje bla i Start-menyen for å finne applikasjonen du ønsker. Les vår leksjon Navigere i Windows for å lære mer.

10 Start-menyen i Windows

Nettlesere

At Internet Explorer er en av de mest kjente applikasjonene på Internett skyldes først og fremst at den har blitt levert sammen med en rekke Windows-versjoner de siste 20 årene. Den har et enkelt grensesnitt og de fleste standard nettleser-funksjoner, for eksempel å lage bokmerker til dine favoritt-nettsteder.

Microsoft Edge logo

I Windows 10 har Microsoft Edge erstattet Internet Explorer, men den har samme funksjon. Microsoft Edge har imidlertid noen nye funksjoner, som muligheten til å vise websider i et lett-å-lese format og integrasjon med andre deler av Windows 10.

Produktivitet

Windows 8 og Windows 10 inkluderer flere produktivitets-apper som kan hjelpe deg med daglige oppgaver, som å administrere e-post og kalendere, finne veien, og organisere notater.

Appene E-post og Kalender knytter kontoene dine til andre tjenester fra for eksempel Microsoft, Google eller Apple. Postkassen og kalenderen din synkroniseres mot disse tjenestene slik at du kan se dem i et vindu på datamaskinen.

Kart er en app som kommer fra Bing Maps og gir deg funksjonalitet for navigasjon og søkefunksjoner. Den gir deg også et par andre funksjoner, som fast merking av steder og mulighet for å lagre ruter på tvers av alle dine Windows-enheter.

Kart i Windows 10

OneNote, som opprinnelig fulgte med Microsoft Office, er en avansert applikasjon for å organisere notater og har nå blitt en standard app i Windows 10. Med OneNote kan du lage en samling av notater som du både kan søke i og dele med andre.

Media

Bilder, som ble introdusert i Windows 8, er en digital foto-organisator som hjelper deg å lagre, sortere og å vise bilder på datamaskinen. Den har også funksjoner for redigering, sky-lagring og deling til sosiale medier.

Bilder app i Windows 10

Applikasjonene Groove Musikk og Film og TV følger med Windows 10 og gir tilgang til Microsofts nettbaserte medietjenester. Groove Musikk kan spille musikk som er lagret på datamaskinen eller på OneDrive, og man kan også kjøpe et abonnement for å strømme musikk fra nettet. Med Film og TV kan du kan spille av videofiler som er lagret på datamaskinen, og du kan også bruke den til å handle filmer og TV-programmer på nettet.

Windows Media Player er Microsofts standard mediespiller og har fulgt med de fleste versjoner av Windows. Den kan spille av de fleste typer lyd- og videofiler som er lagret på datamaskinen.

Innstillinger

Fra Kontrollpanelet kan du endre innstillinger og konfigurasjoner for datamaskinen. Appen Innstillinger, som ble introdusert i Windows 8, gir deg tilgang til de fleste av datamaskinens innstillinger, men er utformet i en ny nettbrett-stil i stedet for den klassiske Windows-stilen.

Kontrollpanelet i Windows

/en/tr_no-windows-basics/pne-filer-med-andre-applikasjoner/content/