Internett-sikkerhet: Nettleserens sikkerhets-funksjoner

Lesson 3: Nettleserens sikkerhets-funksjoner

/en/tr_no-internet-safety/bruk-av-sterke-passord/content/

Nettleserens sikkerhetsfunksjoner

Hver gang du surfer på Internett blir datamaskinen din utsatt for ulike trusler fra virus, malware og spyware. Den gode nyheten er at nettleseren din har en mange innebygde sikkerhetsfunksjoner for å hjelpe deg å beskytte datamaskinen din. La oss ta en kikk på noen av de viktigste funksjonene du bør kjenne til og se på noen enkle tips du kan bruke for å være trygg og sikker på nettet.

Se videoen under for å lære mer om de innebygde sikkerhetsfunksjonene i nettleseren din.

Sjekk webadressen

Ondsinnede nettsteder bruker ofte villedende webadresser for å lure brukere. For eksempel www.wellfargo.com ligner på www.wellsfargo.com, men det mangler en s i midten.

Dobbel-sjekk av domenenavnet er en god måte å sikre at du kommer til det virkelige, klarerte område og ikke til et falskt nettsted med en lignende web-adresse. Noen nettlesere prøver å bidra med å gjøre domenenavnet lettere å lese. I eksemplet under kan du se at wellsfargo.com bruker en mørkere farge i adressefeltet.

et uthevet domenenavn i adresselinjen

Se på sikkerhetssymbolet

På enkelte nettsteder vil du få et låsesymbol i adressefeltet. Dette er er mest vanlig på spesielle typer nettsteder som nettbutikker eller banktjenester. Det betyr at nettstedet bruker en HTTPS-tilkobling som gjør det trygt å oppgi personlige opplysninger.

HTTPS-symbol

Du vil ikke se dette symbolet på alle nettsider, men det er ikke alle nettsider som trenger dette ekstra sikkerhetslaget, så det er greit. Du bør imidlertid unngå å legge inn sensitiv informasjon, som kredittkortnummeret ditt, hvis du ikke ser dette symbolet i adressefeltet.

Oppdater nettleseren din regelmessig

Det lages nye virus og malware hele tiden, så det er viktig å oppdatere nettleseren din regelmessig. Nettleseren vil vanligvis varsle deg når det er en ny oppdatering tilgjengelig, men du har også muligheten til å oppdatere manuelt. I dette eksemplet skal vi oppdatere Google Chrome til siste versjon, men oppdateringsprosedyren vil være litt forskjellig i andre nettlesere.

oppdatering av Google Chrome

/en/tr_no-internet-safety/unng-spam-og-phishing/content/