Internett-sikkerhet: Unngå spam og phishing

Lesson 4: Unngå spam og phishing

/en/tr_no-internet-safety/nettleserens-sikkerhetsfunksjoner/content/

Unngå spam og phishing

Internett er et viktig kommunikasjonsverktøy for både e-post, direktemeldinger og sosiale medier. Dessverre er det også populært blant svindlere og kriminelle. For å beskytte deg mot e-postsvindel, skadelig programvare og identitetstyveri, er det viktig å forstå hvordan du kan identifisere og unngå både potensielt skadelig innhold i innboksen, spam (useriøs epost) og phishing-forsøk ("informasjons-fisking").

Se videoen under for å lære mer om spam og phishing.

Hvordan takle spam

Hvis du noen gang har mottatt uønsket e-post reklame har du allerede vært utsatt for spam, eller useriøs epost som det også kalles. Spam-meldinger kan skape kaos, fylle opp innboksen din, og gjøre det vanskeligere å finne e-postene du faktisk ønsker å lese. Enda verre, spam inneholder ofte phishing-svindel og malware, som kan utgjøre en alvorlig risiko for datamaskinen. Heldigvis inkluderer de fleste e-posttjenester nå flere funksjoner for å hjelpe deg med å beskytte innboksen mot spam.

Spamfilter

Når du mottar en e-post, vil de fleste e-postleverandører sjekke for å se om det er en ekte melding eller spam. Det som sannsynligvis er spam-meldinger vil bli plassert i spam-mappen slik at du ikke skal åpne dem ved et uhell når du sjekker e-posten din.

Men systemer for å blokker spam er ikke perfekte, og det kan hende noen ganger at også legitim e-post havner i spam-mappen. Vi anbefaler at du sjekker spam-mappen regelmessig for å sikre at du ikke går glipp av noen viktige e-poster.

spam-mappen i Gmail

Mange e-postløsninger har også en funksjon du kan bruke til å merke e-poster som spam. I Gmail, for eksempel, kan du velge meldingen og klikke på knappen "Merk som spam". Det hjelper e-postleverandøren med å filtrere ut slike meldinger i fremtiden.

merking en e-post som spam

Slå av e-postbilder

Spam-meldinger inneholder ofte bilder som avsenderen kan spore. Når du åpner e-posten, vil bildene lastes inn og spammeren vil få vite at e-postadressen er aktiv, noe som igjen kan resultere i enda mer spam. Du kan unngå dette ved å slå av e-post bilder. La oss se på hvordan du gjør dette i Gmail, men husk at prosessen vil variere avhengig av hvilken e-postløsning du bruker.

  1. Klikk på tannhjulikonet og velg Innstillinger fra rullegardinmenyen.
    klikke på ikonet innstillinger
  2. Velg Spør før eksterne bilder blir vist, og klikk deretter på Lagre endringer nederst.
    endre bildeinnstillingene i gmail
  3. Når du åpner en melding med bilder, vil Gmail forhindre at de lastes inn som standard.
    bilder forhindret fra lasting i gmail

Phishing

Phishing, eller informasjons-fisking, er meldinger som prøver å lure deg til å oppgi sensitiv informasjon. Disse gir seg ofte ut for å komme fra en bank eller en annen pålitelig kilde, og de vil vanligvis be deg om å taste inn et passord, bekrefte en fødselsdato, eller bekrefte et kredittkortnummer. Det er skremmende hvor enkelt svindlere klarer å få med detaljer som får phishing-meldinger til å se troverdig ut ved første øyekast.

Klikk på knappene i den interaktive illustrasjonen under for å lære mer om å avsløre phishing e-poster.

redigere hotspots en phishing e-post

Melding om at det haster i emnelinjen

Falske e-poster har ofte emnelinjer om at det haster og uttrykker bekymring for din sikkerhet. Hvem ville ikke bli bekymret over å få et varsel om at bankkontoen er i fare?

Logo svindel

Det er lett å lage en kopi av en hvilken som helst logo. Denne ser identisk med den offisielle logoen til Bank of America, men det gjør den ikke mer autentisk.

Villedende Linker

Det at denne linker sier www.bankofamerica.com betyr ikke at det er dit den leder deg. Vi anbefaler at du ikke klikker på linker fra denne typen e-post. I stedet bør du skrive inn nettadressen i adressefeltet slik at du vet nøyaktig hvor du skal.

Meldinger om at det er viktig

Svindelforsøk vil ofte gi inntrykk av at om du ikke svarer umiddelbart vil det ha negative konsekvenser, som at bankkontoen din sperres.

Adresser som ligner

Svindlere lager ofte nettsider og e-postadresser med bare små variasjoner av den ekte adressen. Hvis du ser nøye på denne adressen, vil du se at den faktisk er fra bankofamercan.com.

Andre vanlige former for e-postsvindel

Spam og phishing er kjente problemer, men det finnes mange andre former for e-postsvindel du kan bli utsatt for. Noen lover å gi deg en masse penger hvis du bare betaler inn et lite beløp først. Andre kan gi seg ut for å være fra folk du kjenner og vil be deg om å sende penger eller å laste ned en vedlagt fil.

På samme måte som med spam og svindelforsøk, må du huske å stole på din egen dømmekraft. Du bør aldri sende noen penger bare fordi du har mottatt en e-postforespørsel. Du bør heller aldri laste ned e-postvedlegg du ikke forventet, fordi de kan inneholde malware som kan skade datamaskinen din og stjele din personlige informasjon.

Spam, svindel og phishing forsøk vil fortsette å utvikle og endre seg. Men nå som du vet hva du skal se etter og hva du skal unngå, kan du ivareta sikkerheten i innboksen og på datamaskinen mye bedre.

/en/tr_no-internet-safety/hvordan-unng-malware/content/