Internett-sikkerhet: Hvordan unngå malware

Lesson 5: Hvordan unngå malware

/en/tr_no-internet-safety/unng-spam-og-phishing/content/

Hvordan unngå malware

Malware er en av de vanligste truslene mot datamaskinen når du er på nettet, men er egentlig enkelt å unngå. Ved å legge deg til trygge og smarte nettvaner kan du beskytte deg mot malware og andre trusler, som virus. Det mest grunnleggende for å surfe trygt på nettet er å sikre datamaskinen, og at du lærer hvordan du avslører og unngår å klikke på mistenkelige koblinger.

Sikre datamaskinen

En kritisk ting med sikre surfevaner er å minimere datamaskinens sårbarhet for malware. Du kan beskytte datamaskinen ved å kjøre antivirus og antimalware programvare som Bitdefender , Norton eller Kaspersky . Slike programmer kan både forhindre at malware blir installert, og de kan fjerne malware om det skulle komme inn i datamaskinen. Selv om du ikke ser tegn på malware på datamaskinen, kan det å kjøre jevnlige skanninger fange opp malware som måtte ha sneket seg inn uten å bli oppdaget.

Malware utnytter ofte sikkerhetshull i Windows og annen programvare. Å holde OS, nettleser og andre programmer oppdatert er derfor et viktig skritt i å beskytte datamaskinen din. Sikkerhets-justeringene i disse oppdateringene gjør datamaskinen din immun mot mange trusler.

Windows-oppdatering

Les mer i vår leksjon om hvordan du oppdaterer programvaren.

Sikkerhetskopiere filene dine

Det finnes malware som sletter eller ødelegger data på harddiskene. Det er mye enklere og billigere å forberede seg på muligheten for tap av data enn å forsøke å gjenopprette data etter et malwareangrep. De to vanligste måtene å gjøre dette på er enten å kopiere data til en ekstern harddisk eller bruke en online backup-tjeneste.

Les mer i vår leksjon på Sikkerhetskopiering av filer .

Hold deg unna mistenkelige koblinger

Det meste av malware ber deg om å klikke på noe for å laste det ned og installere. Disse koblingene gir seg ofte ut for å være noe de ikke er. Hvis du vet hvordan mistenkelige koblinger kan se ut, kan du unngå dem. Her er noen eksempler på villedende linker som skjuler nedlasting av malware.

  • Annonser du møter på enkelte nettsteder kan se ut som systemmeldinger eller diagnostiske advarsler om at noe er galt med datamaskinen din, slik som på bildet under.
    malware annonse
  • Annonser kan også fortelle deg at du har vunnet en premie, og be deg om å klikke for å gjøre krav på premien.
  • Popup-vinduer inneholder ofte malware, eller forsøk på å lede deg til et mindre sikkert område. De fleste anerkjente nettsteder bruker ikke pop-up vinduer. Mange nettlesere blokkerer også pop-up vinduer som standard.
  • Hvis du blir bedt om å laste ned noe du ikke forventet, eller hvis det ikke synes å være relatert til den siden du var på, er det sannsynligvis malware.
  • Tvetydig og sensasjonspregede overskrifter som oppfordrer deg til å klikke for å lese mer kalles clickbait (klikke-agn). Nettsteder med mye clickbait-overskrifter inneholder med stor sannsynlighet lenker til malware.

Hvordan identifisere mistenkelige websider

Hvis du er usikker på om en nettside eller nedlasting er trygg, bør du lukke den og undersøke litt før du går tilbake til siden igjen. Det er alltid en god idé å være forsiktig når du surfer på ukjente nettsteder.

  • Spør dine venner om noen har erfaring med nettstedet eller vet om de har et godt rykte.
  • Søk etter informasjon om nettsiden. Bruk en søkemotor for å sjekke nyheter om organisasjonen som driver nettstedet, eller se etter innlegg på nettfora om andres erfaringer.
  • Sjekk adresselinjen i nettleseren din. Noen ondsinnede nettsteder er utformet for å gi seg ut for å være andre, kjente nettsider, men adressefeltet vil fortelle deg hvilket område du faktisk er på. Hvis du ikke lenger er på nettstedet du forventet å være, er det mistenkelig.
  • Kjør en Google Safe Browsing diagnose på nettstedet. Kopier og lim inn URL til en side i søkeboksen på diagnosesiden, og klikk deretter på søkeknappen. Du vil da få en sikkerhetsrapport om nettsiden.
    Google Safe Browsing

/en/tr_no-internet-safety/trygg-internetthandel/content/