Internett-sikkerhet: Trygg Internett-handel

Lesson 6: Trygg Internett-handel

/en/tr_no-internet-safety/hvordan-unng-malware/content/

Sikker netthandel

Netthandel er en praktisk og komfortabel måte for å kjøpe nesten hva som helst hjemme fra sofaen. Og selv om det ikke er helt uten risiko å handle på nettet, er det også mange måter du kan beskytte deg selv og din finansielle informasjon på.

Videoen under vil lære deg mer om sikkerhet når du handler på nettet.

Å handle på nett hjemmefra

For å beskytte sensitiv informasjon, som kredittkortnumre anbefaler vi, så fremst det er mulig, at du gjør netthandelen din hjemmefra over din egen Internett-tilkobling. Prøv å unngå å handle når du er koblet til et offentlig Wi-Fi-nettverk eller når du bruker en offentlig datamaskin som for eksempel en du låner på biblioteket. Risikoen for hacking er høyere på offentlige datamaskiner og Wi-Fi-nettverk og kan sette informasjonen din i fare.

Se etter HTTPS

På mange nettsteder vil du se et låsesymbol i adressefeltet. Det er mest vanlig når du kommer til betalingssiden til en nettbutikk. Det betyr at nettstedet bruker en HTTPS-forbindelse som gjør det trygt å skrive inn informasjon.

https symbolet i adressefeltet

Du vil kanskje ikke se dette symbolet på alle sidene på nettbutikken, men det er OK, for det er ikke alle sider som har behov for dette ekstra laget med sikkerhet. Men du bør la være å oppgi kredittkortnummer eller annen finansiell informasjon hvis du ikke ser dette symbolet.

Sjekk selskapet eller selgeren

Hvem som helst kan sette opp en butikk på nettet, så det er viktig å sjekke selskapet eller selgeren før du handler fra nettsiden deres. Sjekk om virksomheten har en fysisk adresse og telefonnummer som du kan kontakte hvis det skulle være et problem. Du kan også se etter anmeldelser på nettsteder som Yelp og Google .

sjekke vurderinger online

Bruk sikre betalingsmetoder

Kredittkort er som oftest den sikreste måten å bruke for å betale varer på nettet. Unngå alternativer som direkte overføring, bankoverføringer, eller å sende kontanter i posten. Hvis du ikke liker tanken på å oppgi kredittkortopplysninger til nettbutikker, kan du prøve en betalingstjeneste som PayPal eller Google Wallet . Les vår leksjon Hva er PayPal? for å lære mer.

kjøpe noe med PayPal

Lag en oversikt over din netthandel

Sørg for å ha oversikt over alle transaksjoner du gjør på nettet og lagre kvitteringer, ordrenummer, produktbeskrivelser og priser. Det er også lurt å ta vare på e-poster du sender eller mottar fra en selger. Det kan komme godt med hvis det skulle dukke et problem senere.

for posten

Stol på magefølelsen

Til slutt, bruk sunn fornuft og stol på magefølelsen. Dersom et tilbud virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det. Og hvis noe virker mistenkelig, husk på at du bare kan la være å handle.

/en/tr_no-internet-safety/forst-nettsporing/content/