Grunnleggende om Datamaskiner: Beskyttelse av din datamaskin

Lesson 17: Beskyttelse av din datamaskin

/en/tr_no-computer-basics/-holde-datamaskinen-rein/content/

Å beskytte datamaskinen din

Datamaskinen din står overfor mange potensielle trusler som virus, malware og feil på harddisken. Det er grunnen til at det er viktig å gjøre alt du kan for å beskytte datamaskinen og filene dine.


Se videoen under for å lære hvordan du kan beskytte datamaskinen mot virus, og hvordan du sikkerhetskopierer filene dine.

Å sikre seg mot malware

Malware (skadelig kode/program) er enhver type programvare som er laget for å skade datamaskinen eller få uautorisert tilgang til din personlige informasjon. Det inkluderer virus, ormer, trojanske hester og spionprogrammer. Det meste av malware er distribuert over Internett og kommer ofte sammen med annen programvare.

Den beste måten å beskytte seg mot malware er å installere et antivirusprogram, for eksempel Bitdefender, Norton eller Kaspersky. Antivirusprogramvare bidrar til å hindre malware fra å bli installert, og det kan også fjerne malware fra datamaskinen.

en antivirusprogramvare

Det er også viktig å være smart når du surfer på nettet eller bruker e-post. Hvis en nettside eller et e-postvedlegg virker mistenkelig, stol på magefølelsen. Husk at antivirusprogrammet ikke klarer å ta alt, så det er best å unngå å laste ned noe som kan inneholde malware.

Hvis du vil vite mer om å beskytte datamaskinen mot malware, kan du gå gjennom Hvordan unngå Malware i modulen Internet Safety.

Sikkerhetskopiering av datamaskinen

Tenk hva som ville skje hvis datamaskinen plutselig sluttet å fungere. Ville du mistet viktige dokumenter, bilder eller andre filer? Det er mulig datamaskinen kan repareres, men filene kan likevel være tapt for alltid. Heldigvis kan du forhindre dette ved å lage sikkerhetskopier av alle filene dine (eller bare de viktigste) på en ekstern harddisk eller en online backuptjeneste.

Eksterne harddisker

en ekstern harddisk

Du kan kjøpe en ekstern harddisk og kopiere innholdet i datamaskinen til den. Den første sikkerhetskopieringen kan ta flere timer, så du må velge en tidsperiode som du ikke trenger tilgang til datamaskinen. Å kjøre sikkerhetskopiering om natten fungerer vanligvis best. Senere sikkerhetskopieringer burde gjøres regelmessig, men de skulle ikke ta like lang tid som første kopieringen.

En ulempe er at en ekstern harddisk kan gå tapt, bli skadet eller stjålet, akkurat som datamaskinen din kan bli. Det er derfor det er viktig å oppbevare disken på et trygt sted når den ikke er i bruk.

Online backup tjenester

Du kan også sikkerhetskopiere filene dine til en online backuptjeneste som Mozy, Carbonite eller Box. Disse tjenestene vil sikkerhetskopiere filene dine til nettskyen, noe som betyr at du vil være i stand til å gjenopprette dem fra hvilken som helst datamaskin med Internett-tilkobling. Størrelsen på lagringsplass varierer fra tilbyder til tilbyder, og du må sannsynligvis betale noe for å få tilstrekkelig lagringsplass.

En ulempe med online backuptjenester er at den første sikkerhetskopieringen kan være treg og kan ta dager å gjennomføre hvis du har mange filer. Etterfølgende sikkerhetskopier skulle imidlertid ikke ta like lang tid.

Andre vedlikeholdsteknikker

For å sikre at datamaskinen din fungerer knirkefritt, er det viktig å holde orden i filer og mapper. Rotete eller uorganisert mapper gjøre det vanskeligere å finne de filene du trenger. I tillegg kan uønskede filer til slutt fylle opp harddisken din og gjøre datamaskinen tregere og vanskeligere å bruke. Her er noen ting du kan gjøre for å slette uønskede filer og forbedre datamaskinens ytelse.

  • Slett filer: Hvis du har noen uønskede filer kan du slette dem manuelt. For å gjøre dette, dra dem til papirkurven og tøm deretter papirkurven for å slette filene permanent.
  • Kjør Diskdefragmentering: Windows inneholder et Diskdefragmenterings-verktøy i Kontrollpanelet. Hvis datamaskinen kjører sakte, kan Diskdefragmentering bidra til å få opp farten på den igjen.
    å kjøre Diskdefragmentering
  • Kjør en Diskopprydding: Windows inneholder også et Diskoppryddings-program i Kontrollpanelet. Det skanner datamaskinen for midlertidige filer og andre filer som kan slettes. Du kan deretter slette filer for å frigjøre plass på harddisken.
    å bruke verktøyet Diskopprydding

/en/tr_no-computer-basics/om-skape-en-ergonomisk-arbeidsplass/content/