Grunnleggende om Datamaskiner: Om å skape en ergonomisk arbeidsplass

Lesson 18: Om å skape en ergonomisk arbeidsplass

/en/tr_no-computer-basics/beskyttelse-av-din-datamaskin/content/

Om å skape en ergonomisk arbeidsplass

I tillegg til å holde datamaskinen sunn er det viktig å tenke på din egen helse. Bruk av en datamaskin innebærer mye repeterende bevegelser som å skrive og bruke musen. Over tid kan disse bevegelser begynne å påvirke kroppen din negativt, spesielt håndledd, nakke og rygg. Stirring på en skjerm over lengre tid kan også føre til slitne øyne. For å minimere disse risikoene bør du bruke litt tid på å sørge for at arbeidsområdet er ordnet i en behagelig og sunn måte.

Se videoen nedenfor for å lære mer om hvordan du ordner arbeidsområdet for å unngå belastning og skader.

Unngå belastning og skader

Data-ergonomi er vitenskapen om utstyrs-design og hvordan bruk av spesifikt utstyr og plassering kan redusere brukerens ubehag og øke produktiviteten. Noe utstyr er designet med spesielt med tanke på ergonomi, slik som ergonomiske tastaturer og ergonomiske stoler.

Her er noen tips for å hjelpe deg å unngå skader på arbeidsplassen.

  • Juster stolen: Sørg for at stolen er justert slik at du kan sitte i en naturlig posisjon. Mange kontorstoler er spesielt utformet for å støtte korsryggen og fremme god holdning.
  • Hold tastaturet i en komfortabel høyde: Prøv å plassere tastaturet i en posisjon som gjør det mulig å holde håndleddene rett og avslappet for å unngå belastning på håndleddet. Noen skrivebord har en tastaturskuff som kan gi tastaturet en mer riktig høyde. Du kan også kjøpe et ergonomisk tastatur som er designet for å minimere belastning på håndleddet.
  • et ergonomisk tastatur
  • Hold musen nær tastaturet: Hvis det er mulig plasserer du musen rett ved siden av tastaturet. Hvis musen er for langt unna, kan det være ubehagelig eller vanskelig å nå den.
  • Plasser skjermen på en behagelig avstand: Den ideelle plasseringen for en skjerm er 45 til 60 centimeter bort fra dine øyne. Det bør også være i øyehøyde eller litt lavere.
  • Unngå rot: Området rundt datamaskinen kan fort bli rotete med papir, datatilbehør, og andre elementer. Ved å holde dette området så ryddig som mulig, kan du forbedre produktiviteten og hindre belastning og skader.
  • Ta hyppige pauser: Det er viktig å ta pauser mens du arbeider på datamaskinen. For å unngå overanstrengelse av øynene, bør du se bort fra skjermen en gang i blant. Du kan også stå opp og gå rundt for å unngå å sitte i samme stilling over lengre tid. Programmer som Workrave kan automatisk minne deg på å ta pauser.

For mer informasjon om hvordan du setter opp en arbeidsområde for datamaskin kan du gå til Computer arbeidsstasjoner eTool fra Occupational Safety & Health Administration (OSHA).

/en/tr_no-computer-basics/grunnleggende-feilskingsteknikker/content/