Grunnleggende om Windows: Hvordan overleve slutten på Microsofts støtte for Windows XP

Lesson 13: Hvordan overleve slutten på Microsofts støtte for Windows XP

/en/tr_no-windows-basics/feilsking-nr-noe-ikke-fungerer/content/

Hvordan overleve slutten på Windows XP-støtten fra Microsoft

Som du kanskje allerede vet avsluttet Microsoft sin programstøtte for operativsystemet Windows XP 8. april 2014. Hvis du er en av de millioner av mennesker som bruker Windows XP, lurer du kanskje på hva det vil bety for deg. Vi vil her prøve å besvare noen spørsmål du kan ha rundt dette.

skjermbilde av windows xp

Hva betyr det å "slutte å støtte"?

Microsoft har sluttet å gi noen form for teknisk støtte for datamaskiner med Windows XP. Hvis du har Windows XP betyr det at datamaskinen din ikke lenger vil motta automatiske oppdateringer fra Microsoft, inkludert potensielt viktige sikkerhetsoppdateringer. Dette betyr også at Microsoft ikke lenger støtter Internet Explorer 8, som er standard nettleser for Windows XP. Å fortsette å bruke XP og IE8 kan gjøre datamaskinen din sårbar for alvorlige trusler, som virus og malware.

Hvilke operativsystemer støttes fortsatt?

Microsoft vil fortsette å tilby støtte for Windows Vista, Windows 7, Windows 8 og Windows 10.

Hvordan vet jeg om datamaskinen har XP?

Windows XP ble lansert i 2001 og ble forhåndsinstallert på de fleste nye PCer fra 2001 til 2007. Hvis du ikke er sikker på om du har XP, kan du gå til denne siden fra Microsoft for å se hvilken versjon av Windows som er installert på datamaskinen din.

Vil min XP datamaskin fortsatt fungere?

Ja, datamaskinen vil fortsette å fungere normalt selv om støtten av XP er stoppet. Men siden XP ikke vil lenger vil motta sikkerhetsoppdateringer fra Microsoft, vil datamaskinen ha en mye høyere risiko for virus og malware. Hvis det overhodet er mulig, anbefaler vi at du oppgraderer til en nyere datamaskin.

Jeg ønsker ikke å oppgradere. Hvordan kan jeg holde min Windows XP maskin trygg?

Hvis du fortsetter å bruke XP etter slutten av støtten, anbefaler vi at du slutter å bruke Internet Explorer 8 og oppgraderer til en moderne nettleser som Google Chrome eller Mozilla Firefox . Disse nettleserne er gratis å bruke og hadde støtte på XP-maskiner til midten av 2015. Men, selv om dette kanskje bidrar til å gjøre datamaskinen din litt mindre sårbar for eksterne trusler, må du huske på at det ikke er en permanent løsning. Datamaskinen vil fortsatt ha høy risiko for virus og malware.

Jeg ønsker å oppgradere, men jeg ønsker ikke Windows 8 eller Windows 10. Kan jeg fortsatt få Windows 7?

Hvis du føler deg i stand til å installere programvaren selv, er det mulig å kjøpe Windows 7 fra tredjeparts forhandlere som Amazon.com. Husk at maskinen må oppfylle Windows 7 systemkrav. Hvis datamaskinen opprinnelig ble laget for å kjøre XP, vil den neppe være i stand til å kjøre Windows 7 på en tilfredsstillende måte. Du kan laste ned Windows 7 Upgrade Advisor fra Microsoft for å se om datamaskinen oppfyller kravene.

Hvis du er villig til å kjøpe en ny datamaskin er det en del produsenter, blant annet HP og Dell, som fortsatt produserer datamaskiner med Windows 7 forhåndsinstallert. Men vi vil likevel anbefale deg å kjøpe en ny maskin med Windows 10. Det er raskere, sikrere, og det vil bli støttet av Microsoft mye lenger enn Windows 7.

Vent, jeg har flere spørsmål!

Vi håper dette besvarer noen av de grunnleggende spørsmål du måtte ha om slutten på støtten for Windows XP. Du kan alltid kontakte Microsoft direkte med spørsmål på Microsoft Community Forum.

/en/tr_no-windows-basics/hvorfr-du-br-oppgradere-til-windows-10/content/