Internett-sikkerhet: Introduksjon til Internett-sikkerhet

Lesson 1: Introduksjon til Internett-sikkerhet

Introduksjon til Internett-sikkerhet

Det er nesten ingen grenser for hva du kan gjøre på nettet. Internett gjør det mulig å finne informasjon lynraskt, kommunisere med andre rundt på kloden og mye mer. Beklageligvis er Internett også et sted med mange trusler og farer som malware, spam og phishing ("informasjons-fisking"). For å sikre deg når du er på nettet trenger du å forstå disse risikoene og vite hvordan du skal unngå dem.

Lær å tenke sikkerhet

Datamaskiner kan lett gi oss en falsk følelse av trygghet; det er jo ingen som skade deg fysisk gjennom dataskjermen. Men for å være trygg på nettet bør du gå litt mer beskyttende tilnærming. Her er en god måte å tenke på: Opptre på Internett som du gjør på et kjøpesenter.

De fleste av oss tenker nok ikke på et kjøpesenter som et spesielt farlig sted. Du kan dra dit og handle og møte venner. Men, selv om du kanskje ikke alltid tenker over det, er det likevel noen ting du gjør for å ta vare på sikkerheten. Du vil for eksempel neppe gå fra bilen ulåst, eller gi kredittkortet-nummeret ditt til en fremmed.

De samme holdninger bør du ha når du er på nettet. Du bør ikke være redd for å bruke Internett, men være klar over at du møter farer der på samme måte som i det virkelige liv. Vi vil gjennom dette kurset vise deg hvordan du kan forebygge disse truslene slik at du kan være på nettet uten å sette deg selv i fare.

Så hva venter du på? La oss komme i gang!

/en/tr_no-internet-safety/bruk-av-sterke-passord/content/