Internett-sikkerhet: Bør jeg fortsette å bruke Adobe Flash player?

Lesson 14: Bør jeg fortsette å bruke Adobe Flash player?

/en/tr_no-internet-safety/sikker-kjring-med-mobiltelefon/content/

Bør jeg fortsatt bruke Adobe Flash Player?

Når du bruker Internett, bruker nettleseren små programmer som kalles plug-ins for å vise visse typer innhold. For eksempel brukes ofte Adobe Flash Player plug-in til å spille av videoer, spill og annet interaktivt innhold. Men selv om Flash Player er en av de mest brukte plug-ins, har det samtidig blitt mindre populært de siste årene.

Og det er gode grunner til denne nedgangen i populariteten. Siden Flash Player er en relativt gammel plug-in, har den blitt stadig mer utsatt for trusler som virus og hacking. Av sikkerhetsmessige årsaker har noen nettlesere, som standard, til og med begynt å sperre innhold som bruker Flash Player.

aktive Flash Player

Siden Flash Player ble utviklet for stasjonære datamaskiner er den ikke særlig god på å vise innhold på mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett. Enkelte mobile nettlesere, som Safari for iOS, kan ikke engang bruke Flash Player.

flash deaktivert på iOS Safari

Bør jeg slutte å bruke det?

Det skulle ikke være nødvendig å helt slutte å bruke Flash Player. Selv om det sannsynligvis blir stadig mindre utbredt er det fortsatt nettsteder som krever Flash Player for å vise bestemte typer innhold. Men siden eldre versjoner er sårbare for trusler på nettet, må du sørge for at du alltid bruker siste versjon.

Hvordan holde Flash Player oppdatert

Hvis du ikke kjører siste versjon av Flash Player, kan du få en slik feilmelding i stedet for å få se innholdet.

en plug-in feilmelding for Adobe Flash Player

Men vi anbefaler ikke å oppdatere plug-in direkte fra en slik melding. Villedende reklame er ofte smart forkledd som slike advarsler, men de vil faktisk ikke ta deg til oppdateringssiden. Derfor er det best å laste ned oppdateringen direkte fra Adobes nettsted.

Google Chrome-nettleseren vil oppdatere alle dine plug-ins automatisk, inkludert Flash Player. Hvis du bruker en nettleser som Internet Explorer eller Mozilla Firefox, vil du sannsynligvis måtte oppdatere plug-ins manuelt.

Hvordan oppdatere Adobe Flash player:

 1. Naviger til https://get.adobe.com/flashplayer i nettleseren din.
 2. Finn og velg Last ned eller Installer-knappen. Det kan også være at Flash Player prøver installere ekstra programvare, så sørg for å slå av tilbud som dette før du laster ned. På bildet under har vi valgt bort alternativet McAfee Security Scan Plus.
  nedlasting av Adobe Flash Player
 3. Finn og dobbeltklikk på installasjonsfilen (den vil vanligvis ligge i din nedlastingsmappe). Vær oppmerksom på at du må lukke nettleseren før du kan installere en plug-in.
  åpne flash installasjonsfilen
 4. Følg instruksjonene som vises. Flash Player oppdateres til siste versjon.
  installere flash
 5. I mange tilfeller vil nettleseren automatisk åpne og ta deg til en ny side som bekrefter installasjonen. Dette betyr at plug-in er klar til bruk når du trenger det.
  bekreftelsessiden Flash Player

Deaktivering Flash Player i nettleseren

På mange nettsteder vil Flash Player også ha en betydelig innvirkning på tiden det tar å laste inn sidene. Hvis du er bekymret for sikkerheten på nettet eller ønsker å få fart på surfeopplevelsen gir de fleste nettlesere deg muligheten til å deaktivere alt Flash Player-innhold som standard. Den nøyaktige prosessen vil variere avhengig av hvilken nettleser du bruker, men du vil vanligvis finne dette valget under plug-in innstillinger.

deaktivere Flash Player i Chrome