/en/tr_no-computer-basics/mobile-enheter/content/
Operativsystemet er den viktigste programvaren som kjører på datamaskinen. Den styrer datamaskinens minne og prosesser, samt all programvare og maskinvare. Den lar deg også kommunisere med datamaskinen uten å kunne datamaskinens språk. Uten et operativsystem er en datamaskin ubrukelig.
Se videoen under for å lære mer om operativsystemer.
Datamaskinens operativsystem (OS) styrer all programvare og maskinvare på datamaskinen. Mesteparten av tiden er det flere forskjellige dataprogrammer som kjører samtidig, og de trenger alle å få tilgang til datamaskinens prosessor (CPU), minne og lagring. Operativsystemet koordinerer alt dette for å sørge for at alle applikasjoner får det de trenger.
Operativsystemer kommer vanligvis forhåndsinstallert på enhver datamaskin du måtte kjøpe. De fleste bruker det operativsystemet som følger med datamaskinen, men det er også mulig å oppgradere eller til og med bytte operativsystem. De tre mest vanlige operativsystemene for personlige datamaskiner er Microsoft Windows, Mac OS X og Linux.
Moderne operativsystemer bruker et grafisk brukergrensesnitt eller GUI. I en GUI kan du bruke musen til å klikke på ikoner, knapper og menyer. Alt er også tydelig vist på skjermen ved hjelp av en kombinasjon av grafikk og tekst.
De ulike operativsystemers GUI har ulikt utseende og opplevelse, så hvis du bytter til et annet operativsystem, kan det være uvant i begynnelsen. Moderne operativsystemer er imidlertid utformet for å være enkle å bruke og har de fleste grunnleggende prinsipper til felles.
Microsoft utviklet operativsystemet Windows på midten av 1980-tallet. Siden den gang har det kommet mange forskjellige versjoner av Windows. De nyeste versjonene er Windows 10 (utgitt i 2015), Windows 8 (2012), Windows 7 (2009), og Windows Vista (2007). Windows kommer forhåndsinstallert på de fleste nye PC-er, noe som bidrar til å gjøre det til verdens mest populære operativsystem.
Gå gjennom kursene om "Grunnleggende Windows" og "Forskjellige versjoner av Windows" for mer informasjon.
Mac OS er en serie av operativsystemer laget av Apple. Det kommer forhåndsinstallert på alle nye Macintosh-maskiner (Mac-er). Alle nyere versjoner; El Capitan (utgitt 2015), Yosemite (2014), Mavericks (2013, Mountain Lion (2012) og Lion (2011), kalles OS X (uttales O-S ti).
Ifølge Statcounter Global statistikk utgjør Mac OS X-brukere mindre enn 10 prosent av datamaskinbrukerne i verden. Dette er mye lavere enn prosentandelen Windows-brukere (mer enn 80 prosent). En årsak til dette er at Apple-datamaskiner vanligvis er dyrere enn andre. Mange foretrekker imidlertid utseendet og brukeropplevelsen til Mac OS X framfor Windows'.
Gå gjennom kursene om "Grunnleggende OS X" og "ulike OS X-versjoner" for mer informasjon.
Linux (uttales LINN-UX) er en familie operativsystemer med åpen kildekode, som betyr at de kan modifiseres og distribueres av hvem som helst i hele verden. Dette er veldig ulikt proprietær programvare som Windows, som bare kan endres av selskapet som eier det. Fordelene med Linux er at det er gratis, og det finnes mange forskjellige versjoner du kan velge mellom.
Ifølge Statcounter Global statistikk utgjør Linux-brukere mindre enn to prosent av datamaskinbrukerne i verden. Men de fleste servere kjører Linux, siden det er relativt enkelt å tilpasse.
Hvis du vil vite mer om ulike distribusjoner av Linux, kan du gå til nettstedene til Ubuntu, Linux Mint og Fedora eller se våre Linux Mint-ressurser . For en mer omfattende liste kan du gå inn på GjørBrukAv-lista over de beste Linux-distribusjonene .
Operativsystemene vi har dekket så langt, ble utviklet for å kjøre på stasjonære og bærbare datamaskiner. Mobile enheter som mobiltelefoner, nettbrett og MP3-spillere er forskjellige fra stasjonære og bærbare datamaskiner og bruker operativsystemer som er utformet spesielt for mobile enheter. Eksempler på mobile operativsystemer er Apple iOS og Google Android. I skjermbildet under kan du se iOS kjørt på en iPad.
Operativsystemer for mobile enheter har vanligvis ikke den samme funksjonaliteten som de som er laget for stasjonære og bærbare datamaskiner, og de er ikke i stand til å kjøre alt av den samme programvaren som de andre kan. Det er imidlertid fortsatt mange ting du kan gjøre med dem, som å se filmer, surfe på nettet, administrere kalenderen din eller spille spill.
Hvis du vil vite mer om mobile operativsystemer, gå gjennom Mobil-modulene våre.
/en/tr_no-computer-basics/om-applikasjoner/content/