Grunnleggende om Datamaskiner: Mobile enheter

Lesson 7: Mobile enheter

/en/tr_no-computer-basics/brbare-datamaskiner/content/

Hva er en mobil enhet?

Mobile enheter er en samlebetegnelse for alle typer håndholdte datamaskiner. Disse enhetene er ment å være svært bærbare, og de kan ofte passe i hånda di. Noen mobile enheter, som nettbrett, lesebrett og smarttelefoner, er kraftige nok til å gjøre mange av de samme tingene som du kan gjøre med stasjonære eller bærbare datamaskiner.

Nettbrett

På samme måte som bærbare datamaskiner, er nettbrett utformet for å være bærbare. Men de gir en annen brukeropplevelse. Den mest åpenbare forskjellen er at nettbrett ikke har tastatur eller styreflater. I stedet er hele skjermen berøringsfølsom, slik at du kan skrive på et virtuelt tastatur og bruke fingeren som musepeker.

Bilde av iPad

Det er ikke sikkert nettbrett kan gjøre alt tradisjonelle datamaskiner kan gjøre. Mange trenger fortsatt tradisjonelle datamaskiner, som de stasjonære eller bærbare, for å kunne bruke visse programmer. Men fordelene et nettbrett gir, gjør at det kan være ideelt som en datamaskin nummer to.

Lesebrett

Lesebrett, også kalt e-boklesere likner nettbrett, bortsett fra at de i hovedsak er utformet for lesing av e-bøker (digitale, nedlastbare bøker). Kjente eksempler er Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook og Kobo. De fleste lesebrett bruker en e-blekkskjerm, som er lettere å lese enn en tradisjonell dataskjerm. Du kan lese selv i sterkt sollys, akkurat som om du skulle lese en vanlig bok.

Kindle lesebrett

Du trenger ikke lesebrett for å lese e-bøker. De kan også leses på nettbrett, smarttelefoner, bærbare og stasjonære datamaskiner.

Smarttelefoner

En smarttelefon er en kraftigere versjon av en tradisjonell mobiltelefon. I tillegg til de samme grunnleggende funksjonene som telefonsamtaler, telefonsvarer og tekstmeldinger, kan smarttelefoner koble seg til Internett via Wi-Fi eller et mobilnettverk (forutsetter at du har et mobilabonnement). Dette betyr at du kan bruke en smarttelefon til de samme tingene som du vanligvis gjør på en datamaskin, for eksempel sjekke e-post og surfe eller handle på nettet.

Bilde av Android-telefon

De fleste smarttelefoner har en berøringsfølsom skjerm, noe som betyr at det ikke er et fysisk tastatur på enheten. I stedet skriver du på et virtuelt tastatur og bruker fingrene til å samhandle med skjermen. Andre vanlige funksjoner på en smarttelefon inkluderer høykvalitets digital-kamera og muligheten til å spille av digital musikk og videofiler. For mange kan en smarttelefon i én og samme enhet faktisk erstatte elektronikk som en gammel laptop, digital MP3-spiller og digitalkamera.

/en/tr_no-computer-basics/om-operativsystemer/content/