Grunnleggende om Datamaskiner: Bærbare datamaskiner

Lesson 6: Bærbare datamaskiner

/en/tr_no-computer-basics/p-innsiden-av-datamaskinen/content/

Hva er en bærbar datamaskin?

En bærbar datamaskin er en personlig datamaskin som lett kan flyttes og brukes mange steder. De fleste bærbare datamaskiner er utformet for å ha alle funksjonene til en stasjonær datamaskin, som betyr at de som oftest kan kjøre samme programvare og åpne samme typer filer. Bærbare datamaskiner har dog en tendens til å være dyrere enn sammenlignbare stasjonære datamaskiner.

Se videoen under for å lære om bærbare datamaskiner.

Hvordan er en bærbar datamaskin forskjellig fra en stasjonær datamaskin?

Siden en bærbar datamaskin er utformet for at man enkelt skal kunne ta den med seg, er det noen viktige forskjeller mellom disse og de stasjonære datamaskinene. En bærbar datamaskin har et alt-i-ett-design, med innebygd skjerm, tastatur, styreflate (som erstatter musa) og høyttalere. Dette betyr at den er fullt funksjonell selv når ingen eksterne enheter er koblet til. En bærbar datamaskin er også raskere å sette opp, og det er færre kabler som kan komme i veien.

Du kan også velge å koble til en vanlig mus, større skjerm og andre eksterne enheter. Dette gjør på en måte den bærbare datamaskinen om til en stasjonær datamaskin, med én viktig forskjell: Du kan enkelt koble fra eksterne enheter og ta den bærbare datamaskinen med deg uansett hvor du skal.

Dette må du forvente er annerledes ved en bærbar enn en stasjonær datamaskin

  • Touch Pad (styreflate): Touch Pad er en berøringsfølsom flate som lar deg styre pekeren ved å bevege fingeren over flaten.
Styreflate på bærebar datamaskin
  • Batteri: Alle bærbare datamaskiner har et batteri, hvilket gjør at du kan bruke datamaskinen når den ikke er tilkoblet strømnettet. Når du kobler den bærbare datamaskinen til strømnettet, lades batteriet. En annen fordel med batteriet, er at det kan sikre strøm til den bærbare datamaskinen om for eksempel sikringen i huset går.
  • AC adapter: En bærbar datamaskin har vanligvis et eget strømadapter som er spesialtilpasset til den aktuelle typen datamaskin.
Strømadapter til bærbar datamaskin
  • Porter: De fleste bærbare datamaskiner har de samme typer porter som finnes på stasjonære datamaskiner (for eksempel USB), selv om de vanligvis har færre porter for å spare plass. Noen porter kan imidlertid være annerledes, og du kan trenge en adapter for å kunne bruke dem.
  • Pris: Generelt vil bærbare datamaskiner være dyrere enn tilsvarende stasjonære datamaskiner med de samme interne komponenter. Selv om du kanskje finner ut at noen enkle bærbare datamaskiner koster mindre enn stasjonære datamaskiner, er disse vanligvis mye svakere maskiner.

/en/tr_no-computer-basics/mobile-enheter/content/