Grunnleggende om Datamaskiner: Komme i gang med Internett

Lesson 14: Komme i gang med Internett

/en/tr_no-computer-basics/koble-opp-mot-internett/content/

Å komme i gang med Internett

Internett er et globalt nettverk med milliarder av datamaskiner og andre elektroniske enheter. Med Internett er det mulig å få tilgang til nesten hva slags informasjon som helst, kommunisere med hvem som helst rundt om i verden, og mye mer. Du kan gjøre alt dette på datamaskinen din.

Å koble til Internett

En enhet må være koblet til Internett før du får tilgang til det. Hvis du planlegger å bruke Internett hjemme, må du vanligvis skaffe deg Internett-forbindelse fra en Internett-leverandør, oftest et telefonselskap eller et kabelselskap, noen ganger også offentlige myndigheter. Andre enheter kobles vanligvis til med Wi-Fi eller mobile Internett-tilkoblinger. Noen ganger tilbyr biblioteker, kafeer og skoler gratis Wi-Fi for sine medlemmer, kunder og studenter.

Datamaskiner tilkoblet Internett via trådløst nettverk

Hvis du ikke er sikker på hvordan du kobler maskinen din til Internett, se leksjonen om hvordan du kobler til Internett, eller be noen om hjelp.

Å surfe på nettet

Mesteparten av informasjonen på Internett er på nettsteder. Når du er koblet til Internett, får du tilgang til nettsteder ved å bruke en type applikasjon som kalles nettleser.

En nettside er en samling av tekst, bilder og andre ressurser som hører sammen. Nettsteder kan ligne på andre former for media, som avisartikler eller TV-programmer, eller de kan være interaktive på en måte som er unik for datamaskiner. Hensikten med et nettsted kan være nesten hva som helst. Det kan være en nyhetsplattform, en annonse, et online bibliotek, et forum for deling av bilder eller et pedagogisk nettsted som vårt!

En elev utforsker GCFLearnFree.org

En nettleser lar deg koble til og vise nettsteder. Nettleseren i seg selv er ikke Internett, men den viser sider på Internett. Hver nettside har en unik adresse. Ved å skrive denne adressen inn i nettleseren, kan du koble deg opp til nettsiden inne i nettleseren.

Å navigere i nettsteder

Nettsteder har ofte lenker til andre nettsteder, også kalt hyperlenker. Disse er ofte deler av teksten på nettsiden. De er vanligvis farget blå, og noen ganger er de understreket eller skrevet med fet skrift. Hvis du klikker på teksten vil nettleseren din laste inn en annen side. Webforfattere bruke hyperkoblinger til å koble relevante sider. Dette nettverket av linker er et av de mest unike kjennetegnene ved Internett, hvilket også førte til betegnelsen World Wide Web ("Verdensveven"), som dog ikke brukes så mye nå lenger.

Hver nettside har en unik adresse, kalt en URL. Du vil merke at når du klikker på en link, endres URL-en idet nettleseren din laster inn en ny side. Hvis du skriver inn en URL i adressefeltet i nettleseren, vil nettleseren laste siden som er tilknyttet denne nettadressen. Det er som en gateadresse som forteller nettleseren hvor på Internett du skal.

En søkemotor og et relevant resultat.

Når du er på jakt etter spesifikk informasjon på Internett, kan en søkemotor hjelpe. En søkemotor er et nettsted som er utviklet for å hjelpe deg til å finne andre nettsteder. Hvis du skriver inn søkeord eller en setning i en søkemotor, vil den vise en liste over nettsteder som er relevante for søkeordene.

Andre ting du kan gjøre på Internett

En av de beste funksjonene ved Internett er evnen til å kommunisere nærmest umiddelbart med hvem som helst i verden. E-post er en av de eldste og mest universelle måtene for kommunikasjon og deling av informasjon på Internett, og milliarder av mennesker bruker det. Sosiale medier lar folk komme i kontakt på en rekke måter og bygge fellesskap på nettet.

Folk kommuniserer på Internett.

Det er også mange andre ting du kan gjøre på Internett. Det finnes tusenvis av måter å holde tritt med nyheter eller kjøpe hva som helst på nettet. Du kan betale regninger, administrere bankkontoer, møte nye mennesker, se på TV, eller lære nye ferdigheter. Du kan lære eller gjøre nesten hva som helst på nettet.

Andre ressurser

/en/tr_no-computer-basics/om-nettskyen/content/