Grunnleggende om Datamaskiner: Om nettskyen

Lesson 15: Om nettskyen

/en/tr_no-computer-basics/komme-i-gang-med-internett/content/

Hva er nettskyen?

Du har kanskje hørt folk bruke begreper som (nett-)skyen, skytjenester eller skylagring. Men hva er egentlig nettskyen?

Nettskyen er rett og slett Internett. Nærmere bestemt alle de tingene du kan få tilgang til eksternt over Internett. Når noe er i nettskyen, betyr det at det er lagret på Internett-servere i stedet for på harddisken på datamaskinen din.

Se videoen under for å lære mer om nettskyen.

Hvorfor bruke nettskyen?

Noen av de viktigste grunnene til å bruke nettskyen er bekvemmelighet og pålitelighet. For eksempel, hvis du noen gang har brukt en nettbasert e-posttjeneste som for eksempel Gmail eller Yahoo! Mail, har du allerede brukt nettskyen. Alle e-poster i en nettbasert tjeneste er lagret på servere i stedet for på harddisken på datamaskinen din. Dette betyr at du kan gå inn på e-posten din fra hvilken som helst datamaskin med Internett-tilkobling. Det betyr også at du vil være i stand til å gjenopprette e-post hvis noe skjer med datamaskinen din.

Gmail

  La oss se på noen av de vanligste grunnene til å bruke nettskyen.

  • Fillagring: Du kan lagre alle typer informasjon i nettskyen, inkludert filer og e-post. Dette betyr at du kan få tilgang til disse tingene fra hvilken som helst datamaskin eller mobil enhet med Internett-tilkobling, ikke bare fra datamaskinen din hjemme. Dropbox og Google Drive er noen av de mest populære skybaserte lagringstjenestene.
  • Fildeling: Nettskyen gjør det enkelt å dele filer med flere personer samtidig. For eksempel kan du laste opp flere bilder til en skybasert fototjeneste som Flickr eller iCloud-bilder og deretter enkelt dele dem med venner og familie.
  • Sikkerhetskopiering av data: Du kan også bruke nettskyen til å beskytte filene dine. Apper som Mozy og Carbonite kan automatisk sikkerhetskopiere data til nettskyen. På denne måten vil du, selv om datamaskinen din skulle bli borte, stjålet eller ødelagt, fortsatt være i stand til å gjenopprette disse filene fra nettskyen.
  sikkerhetskopiering av filer via Mozy

  Hva er en web-app?

  Vi snakket tidligere om hvordan dataprogrammer lar deg utføre oppgaver på datamaskinen. Men det finnes også nettapplikasjoner, eller "web apps", som kjører i nettskyen, og ikke trenger å bli installert på datamaskinen. Mange av de mest populære nettstedene på Internett er faktisk nettapplikasjoner. Det kan til og med hende at du har brukt en nettapplilkasjon uten å være klar over det! La oss ta en titt på noen populære nettapplikasjoner.

  • Facebook : Facebook lar deg lage en profil på nettet og samhandle med dine venner. Profiler og samtaler kan oppdateres når som helst, så Facebook bruker nettapplikasjonsteknologi for å holde informasjonen oppdatert.
   Facebook
  • Pixlr : Pixlr er et bilderedigeringsprogram som kjører i nettleseren din. Som Adobe Photoshop har Pixlr mange avanserte funksjoner, slik som fargekorrigering og verktøy for å gjøre bilder skarpe.
   Pixlr-redigeringsbilde
  • Google Documents: Google Docs er en kontorpakke som kjører i nettleseren din. Som Microsoft Office kan den brukes til å lage dokumenter, regneark, presentasjoner med mer. Og fordi filene er lagret i nettskyen, er det enkelt å dele dem med andre.
  Google Docs

  /en/tr_no-computer-basics/-holde-datamaskinen-rein/content/