Grunnleggende om Datamaskiner: Hva er en datamaskin?

Lesson 2: Hva er en datamaskin?

/en/tr_no-computer-basics/om-dette-kurset/content/

Hva er en datamaskin?

En datamaskin er en elektronisk enhet som behandler informasjon eller data. Datamaskinen kan lagre, hente fram igjen og bearbeide data. Du vet kanskje allerede at du kan bruke en datamaskin til å skrive dokumenter, sende e-post, spille spill, og surfe på Internett. Du kan også bruke den til å redigere eller lage regneark, presentasjoner og videoer, og mye annet.

Se videoen under for å lære om ulike typer datamaskiner.

Maskinvare og programvare

Før vi snakker om forskjellige typer datamaskiner, la oss se på to ting alle datamaskiner har til felles: maskinvare (hardware) og programvare (software).

  • Maskinvare er de fysiske delene av datamaskinen, slik som tastatur eller mus. Det innbefatter også alle de innvendige deler, som du kan se på bildet nedenfor.
    Bilde av et hovedkort
  • Programvare er et hvilket som helst sett med instruksjoner som forteller maskinvaren hva den skal gjøre og hvordan den skal gjøre det. Eksempler på programvare kan være nettlesere, spill og tekstbehandling. Illustrasjonen under viser Microsoft PowerPoint, som brukes til å lage presentasjoner.
    Skjermbilde av PowerPoint 2013

Alt du gjør på datamaskinen involverer både av maskinvare og programvare. Du ser for eksempel kanskje akkurat nå på denne leksjonen i en nettleser (programvare) og du bruker musen (maskinvare) til å klikke deg fra side til side. Tenk gjennom forskjeller i maskinvaren etter hvert som du lærer mer om ulike typer datamaskiner. Etter hvert som du går gjennom dette kurset, vil du også se at ulike typer datamaskiner ofte bruke ulike typer programvare.

Ulike typer datamaskiner

Når folk flest hører ordet datamaskin, tenker de på en personlig datamaskin, f.eks. en stasjonær eller en bærbar PC. Men datamaskiner kommer i mange former og størrelser, og de utfører mange ulike funksjoner i vårt daglige liv. Når du tar ut penger fra en minibank, skanner dagligvarer i butikken eller bruker en kalkulator, bruker du en type datamaskin.

Rutenett av personer som bruker datamaskiner

Stasjonære datamaskiner

Stasjonær datamaskin

Mange bruker datamaskiner på jobb, hjemme og på skolen. Stasjonære datamaskiner er laget for å bli plassert på et skrivebord. De består vanligvis av flere separate deler, som selve datamaskinen, skjerm, tastatur og mus.

Bærbare datamaskiner

Bærbar datamaskin

Bærbare datamaskiner er en annen type datamaskiner du kommer til å lære om. Bærbare datamaskiner er batteridrevne datamaskiner som er enklere å ta med seg enn de stasjonære, slik at du kan bruke dem nesten hvor som helst.

Nettbrett

Nettbrett

Nettbrett er håndholdte datamaskiner som er enda enklere å ta med seg enn bærbare datamaskiner. I stedet for tastatur og mus, bruker nettbrett en berøringsfølsom skjerm til skriving og navigering. iPad er et eksempel på et nettbrett.

Servere

Server-rom

En server er en datamaskin som tar hånd om informasjon for andre datamaskiner i et nettverk. Når du for eksempel bruker Internett, vil det du ser, være lagret på en server. Mange bedrifter bruker også lokale filservere til å lagre og dele filer internt.

Andre typer datamaskiner

Mye av dagens moderne elektronikk er egentlig spesialiserte datamaskiner, men vi tenker ikke alltid på dem på den måten. Her er noen vanlige eksempler.

  • Smarttelefoner: Mange mobiltelefoner kan gjøre mange ting som en datamaskin kan, som å surfe på Internett og å spille spill. De blir ofte kalt smarttelefoner.
  • "Wearables": Bærbar teknologi, som for eksempel treningsarmbånd og smartklokker, er en samlebetegnelse for en gruppe enheter som er designet for å ha på kroppen gjennom hele dagen. Disse enhetene blir ofte kalt "wearables".
  • Spillkonsoller: Et spillkonsoll er en spesialisert type datamaskin som brukes for å spille TV-spill på TV-en.
  • TV: Mange TV-er har nå programmer eller apper, som lar deg få tilgang til ulike typer elektronisk innhold. For eksempel kan du strømme video fra Internett direkte på TV-en.

PC og Mac

Det finnes to hovedtyper personlige datamaskiner: PC og Mac. Begge er fullverdige datamaskiner, men de har ulikt utseende og ulik stil. Mange foretrekker den ene typen framfor den andre.

PC-er

Windows-PC

IBM PC (Personal Computer), den opprinnelige PC-en, ble introdusert i 1981. Andre selskaper begynte å lage lignende datamaskiner som ble kalt IBM PC-kompatible (ofte forkortet til PC). I dag er dette den vanligste typen personlig datamaskin. PC bruker vanligvis operativsystemet Microsoft Windows.

Mac

Mac-datamaskin

Macintosh-maskinen kom på markedet i 1984, og var den første personlig datamaskin med et grafisk brukergrensesnitt (eller GUI) som ble tilgjengelig for hvem som helst. Alle Mac-maskiner er laget av ett selskap, Apple, og de bruker nesten alltid operativsystemet Mac OS X.

/en/tr_no-computer-basics/de-viktigste-delene-i-en-datamaskin/content/