Grunnleggende om Datamaskiner: De viktigste delene i en datamaskin

Lesson 3: De viktigste delene i en datamaskin

/en/tr_no-computer-basics/hva-er-en-datamaskin/content/

Introduksjon

De grunnleggende delene av en stasjonær datamaskin er selve datamaskinen, skjermen, tastaturet, musa og strømledningen. Hver del spiller en viktig rolle når du bruker datamaskinen.

Se videoen under for å lære om de grunnleggende delene som en stasjonær datamaskin består av.

Kabinett

et tårnkabinett

Datamaskinens kabinett er en boks av metall og plast som inneholder de viktigste komponentene i datamaskinen, deriblant hovedkort, hoved prosessor (CPU), og strømforsyning. Framsida av kabinettet har vanligvis en av/på-knapp og én eller flere optiske stasjoner.

Kabinettet kommer i forskjellige former og størrelser. Skrivebordskabinetter ligger flatt på skrivebordet, og har skjermen oppå. Tårnkabinetter er høye og står ved siden av skjermen eller på gulvet. Alt-i-ett-maskiner leveres med de interne komponentene innebygd i skjermen, noe som eliminerer behovet for en egen enhet.

Skjerm

en skjerm

Skjermen jobber sammen med et skjermkort som ligger inne i datamaskinen, for å vise bilder og tekst på skjermen. De fleste skjermer har kontrollknapper som lar deg endre skjermens visnings-innstillinger, og noen skjermer har også innebygde høyttalere.

Nyere skjermer er vanligvis LCD- (liquid crystal display) eller LED- (light-emitting diode) skjermer. Disse kan gjøres svært tynne og de kalles ofte flatskjermer. Eldre skjermer er av typen CRT- (Cathode Ray Tube) skjermer. CRT-skjermer er mye større og tyngre, og de tar mer plass på skrivebordet.

Tastatur

Tastaturet er ett av de viktigste verktøyene for å kommunisere med en datamaskin. Det finnes mange forskjellige typer tastaturer, men de fleste er svært like og kan utføre de samme elementære oppgavene.

Klikk på knappene i den interaktive øvelsen under for å lære om de forskjellige delene av tastaturet.

edit hotspotstastatur

Escapetasten (Esc)

Escape (Esc) tasten lar deg avbryte en funksjon eller handling. For eksempel, hvis en nettside tar lang tid å laste, kan du trykke på Esc-tasten for å stoppe opplastingen.

Hvis du ønsker å lære hvordan du skriver eller forbedre dine touch-skriveferdigheter, sjekk ut vår gratis skriveopplæring i modulen "Å bruke tastatur".

Musa

ei mus

Musa er et annet viktig verktøy for å kommunisere med datamaskiner. Den brukes vanligvis som en pekeenhet der du peker på objekter på skjermen, klikker på dem og flytter dem.

Det finnes to hovedtyper mus: optisk og mekanisk. Den optiske musa bruker et elektronisk øye for å oppdage bevegelse og er lettere å rengjøre. Den mekaniske musa bruker en rullende ball for å oppdage bevegelse og krever regelmessig rengjøring for å fungere ordentlig.

Hvis du vil lære det grunnleggende ved bruk av mus, se vår interaktive opplæringsmodul "Å bruke mus".

Alternativer til mus

Det finnes andre enheter som kan gjøre det samme som ei mus. Mange synes de er enklere å bruke, og de krever også mindre plass på skrivebordet enn ei tradisjonell mus. De vanligste alternativene til mus ser dere under.

  • Styrekule (trackball): Styrekula har en ball som kan rotere fritt. Istedenfor å flytte enheten som ei mus, ruller du ballen med tommelen for å flytte pekeren.
    ei styrekule
  • Touch Pad (styreflate): Touch Pad er en berøringsfølsom flate som lar deg styre pekeren ved å bevege fingeren din over flaten. Touch Pad er vanlig på bærbare datamaskiner.
    en styreflate på en bærbar datamaskin

/en/tr_no-computer-basics/knapper-og-porter-p-en-datamaskin/content/