Grunnleggende IT-ferdigheter: Installere programvare på Windows PC

Lesson 15: Installere programvare på Windows PC

/en/tr_no-basic-computer-skills/hvordan-man-kan-holde-en-gammel-datamaskin-velfungerende/content/

Installere programvare på Windows PC

En datamaskin gir deg muligheten til å gjøre fantastiske ting. Digital fotoredigering, sofistikerte dataspill og videostrømming er mulig ved hjelp av ulike typer programvare. Utviklere holder til enhver tid på med å lage nye applikasjoner som utvider mulighetene til hva du kan gjøre med datamaskinen.

Installere fra en CD-plate

Fra midten av 1990-tallet og fram til slutten av 2000-tallet var den vanligste måten å skaffe ny programvare på å kjøpe en CD-plate. Deretter kunne du sette inn platen og maskinen ville ta deg gjennom installasjonen.

Nå har nesten all programvare gått bort fra denne metoden. På grunn av dette er det mange nye datamaskiner som ikke lenger har CD-spiller. Men hvis du likevel må installere programvare fra en CD-plate er det bare å sette platen inn i datamaskinen og følge instruksjonene.

Installere programvare fra Internett

I dag er den vanligste måten å få ny programvare på å laste den ned fra Internett. Programmer som Microsoft Office og Adobe Photoshop kan nå kjøpes og lastes ned direkte til datamaskinen din. Du kan også installere gratis programvare på denne måten. Hvis du, for eksempel ønsker å installere Google Chrome nettleser, kan du gå til denne siden og klikke Last ned.

Installasjonsfilen vil bli lagret på datamaskinen i .exe (uttales dot-exe) format. Dette er standard filtype for installasjonsfiler på Windows datamaskiner. Du kan følge trinnene under for å installere et program fra en .exe-fil.

 1. Finn og laste ned .exe-filen.

  laste ned en .exe-fil
 2. Finn og dobbeltklikk på .exe-filen. (Den vil vanligvis ligge i din nedlastingsmappe.)

  åpne .exe-filen
 3. En dialogboks vil vises. Følg instruksjonene for å installere programvaren.

  installerer programmet
 4. Programvaren vil bli installert. Nå kan du åpne applikasjonen fra Start-menyen (Windows 7) eller Start-siden (Windows 8).

  åpne programmet

Tips for å finne programvare

Vår erfaring er at den enkleste måten å finne ny programvare på er å søke på Internett. For eksempel, hvis du leter etter en måte å redigere personlige bilder på datamaskinen, kan du kjøre et Google-søk etter gratis programvare for bilde-redigering. Hvis du ikke er helt sikker på hva slags programvare du leter etter, kan du prøve å beskrive de oppgavene du ønsker å utføre. For eksempel, hvis du ønsket en måte å lage oppgavelister og organisere avtaler, kan du søke etter noe sånt som gratis programvare for å organisere kalender.

Windows Store

Hvis du bruker Windows 8, kan du laste ned og installere programvare fra Windows Store. Windows Store er ment å forenkle prosessen med å finne og installere programvare fra tredjeparts utviklere. Når du finner en app i Windows Store trenger du ikke å gjøre noe ekstra for å installere den.

Windows Store

/en/tr_no-basic-computer-skills/installere-programvare-p-mac/content/