Grunnleggende IT-ferdigheter: Hvordan man kan holde en gammel datamaskin velfungerende

Lesson 14: Hvordan man kan holde en gammel datamaskin velfungerende

/en/tr_no-basic-computer-skills/sl-av-automatisk-oppstart-av-programmer/content/

Hvordan man kan holde en gammel datamaskin velfungerende

En gammel datamaskin med grått hår og en stokk

Å sitte med en gammel datamaskin kan være utfordrende. Ikke-supporterte operativsystemer er utsatt for trusler på Internett, og maskinvaren i eldre datamaskiner begynner å støte på begrensninger. Det er imidlertid et par ting du kan gjøre for å beskytte datamaskinen og sikre at den holder seg velfungerende.

Sikre datamaskinen

Eldre versjoner av Windows, som Windows XP, får ikke lenger sikkerhetsoppdateringer fra Microsoft. Dette gjør dem sårbare for mange farer på Internett. Du kan beskytte systemet med oppdaterte versjoner av antivirus-, anti-malware og brannmurprogrammer. Les mer i vår leksjon om å beskytte datamaskinen mot trusler på Internett .

Å bruke alternativer til Internet Explorer kan også gjøre datamaskinen sikrere mot Internett-trusler. Chrome og Firefox er populære valg for surfing.

Hvis du bruker Microsoft Outlook, kan du kanskje vurdere å bytte til en annen epostklient som Thunderbird. Mange Internett-trusler angriper spesifikt sårbarheter i Outlook.

Vurdere å oppgradere OS

Ett alternativ for å sørge for at datamaskinen kjører problemfritt og sikkert, er å oppgradere til et nyere OS. Det gir deg tilgang til gjeldende sikkerhetsoppdateringer og support. Imidlertid vil det vanligvis koste penger, det kan være du må reformatere harddisken din. Et nytt OS kan også være forvirrende å bruke i begynnelsen. Før du oppgraderer bør du vurdere om det er verdt det. Sjekk også om datamaskinen din er kraftig nok til å kjøre det nye operativsystemet.

Alternativt kan du installere et lettere, gratis OS som Linux. Dersom du er mest vant til Windows kan det ta lengre tid å lære å bruke Linux, men det har mange fordeler og fungerer vanligvis godt på eldre maskiner. Se våre Linux-ressurser for mer informasjon.

Vedlikeholde datamaskinen

Med noen få enkle grep kan du forlenge levetiden til datamaskinen din, sikre at operativsystemet kjører problemfritt, og beskytte deg mot tap av data. Tenk på dette som gode vaner som å pusse tennene hver dag, eller å skifte olje på bilen regelmessig.

En miniatyrfigur av en person som dumper store mapper i en papirkurv

Sikkerhetskopiering av filene dine

Eldre datamaskiner har økende sannsynlighet for å få maskinvarefeil. Å forebygge dette er mye enklere enn å gjenopprette data fra en skadet disk. Sikkerhetskopiering av filer vil beskytte deg mot å miste data. De to vanligste måtene å gjøre dette på er å kopiere data til en ekstern harddisk eller bruke en online backup-tjeneste.

En datamaskin som er koblet til en ekstern harddisk som kjører et backup program.

/en/tr_no-basic-computer-skills/installere-programvare-p-windows-pc/content/