Grunnleggende IT-ferdigheter: Hvordan oppdatere programvaren

Lesson 8: Hvordan oppdatere programvaren

/en/tr_no-basic-computer-skills/hvordan-sette-opp-et-wifi-nettverk/content/

Hvordan oppdatere programvaren

Å holde programvaren oppdatert er viktig med tanke på Internett-sikkerhet. Det meste av programvare oppdateres automatisk som standard, men du bør likevel vite hvordan du skal sjekke oppdateringer og starte prosessen selv. Å skjønne hvordan du holder programvaren oppdatert kan forbedre datamaskinens stabilitet og sikkerhet, og også informere deg om nye funksjoner. Dette kan hjelpe deg til å være en opplyst og oppegående bruker.

Du kan lese mer om Internett-sikkerhetspraksis her .

Oppdatering av operativsystemet

Å holde operativsystemet oppdatert er et av de viktigste trinnene for å beskytte deg mot virus, malware og andre sikkerhetstrusler på Internett.

Windows

For å oppdatere Windows, må du først åpne Kontrollpanelet. Gå tilbake til denne leksjonen i Windows Basics hvis du ikke vet hvor du finner Kontrollpanelet. I søkefeltet i Kontrollpanelet skriver du "oppdatering". Under Windows Update klikker du "Se etter oppdateringer".

Klikke Søk etter oppdateringer under Windows-oppdateringer

Det kan ta litt tid for Windows å søke etter oppdateringer. Hvis det er noen oppdateringer tilgjengelig vil du bli bedt om å installere disse straks datamaskinen er ferdig med å søke.

Klikke Installere oppdateringer

Det kan også ta litt tid å installere alle oppdateringene. Det er helt trygt å la datamaskinen stå og gjøre seg ferdig mens du gjør noe annet. Når det er gjort, vil Windows sannsynligvis be deg om å starte datamaskinen på nytt. Hvis det er mer du trenger å gjøre, vil Windows fortelle deg det; hvis ikke, er du oppdatert!

Mac OS X

Hvis du vil oppdatere Mac OS X, åpner du App Store, og klikker deretter Oppdateringer på toppen. OS X oppdateringer vil være på toppen av listen over tilgjengelige oppdateringer. På høyre side av skjermen er det knapper for å oppdatere enkelt-programmer eller til å installere alle tilgjengelige oppdateringer.

Mac App Store oppdateringsside

Apple har en utmerket support-side om hvordan du søker etter oppdateringer for både OS X og applikasjoner.

Oppdatering av apper

Mange app-er får stadig nye oppdateringer som forbedrer stabiliteten og gir ny funksjonalitet og trenger derfor ikke sikkerhetsoppdateringer i så ofte. Men for mer viktig programvare som nettlesere og antivirus-programvare, er sikkerhetsoppdateringer like kritiske som oppdateringer for operativsystemet.

Mange applikasjoner, både i OS X og Windows, vil automatisk se etter oppdateringer når du starter dem. Hvis du har installert dem via App Store eller en annen distribusjonsplattform, vil programmet varsle deg om oppdateringer. For frittstående programmer bør du ta deg tid til å utforske programmets menyer og lære deg å kjøre oppdateringsprosessen.

I Avast! Free Antivirus er det for eksempel en oppdateringsside under Innstillinger.

Oppdatere virusdefinisjonene i Avast!

I Firefox, derimot, er det under "Om Firefox" på Hjelp-menyen du finner valget for å søke etter oppdateringer.

Klikke Om Firefox

/en/tr_no-basic-computer-skills/slik-tilpasser-du-bakgrunnen-p-skrivebordet/content/