Grunnleggende IT-ferdigheter: Hvordan sette opp et Wi-Fi nettverk

Lesson 7: Hvordan sette opp et Wi-Fi nettverk

/en/tr_no-basic-computer-skills/hva-er-en-pdffil/content/

Hvordan sette opp et Wi-Fi-nettverk

wi-fi tilkoblede enheter

Internett er et veldig kraftig verktøy. Det gir oss tilgang til alle typer informasjon i løpet av sekunder. Det omfatter tjenester som epost, Google-søk, og Wikipedia. Så det virker litt urimelig om du bare skulle kunne bruke Internett når du setter deg ned ved en stasjonær datamaskin. Hva om du kunne bruke Internett uansett hvor i hjemmet eller på kontoret du befinner deg?

Hvis du allerede har høyhastighets (bredbånd) Internett-tjeneste i huset ditt, er det ganske enkelt å sette opp ditt eget trådløse hjemmenettverk. Trådløst nettverk kalles vanligvis Wi-Fi og lar deg koble bærbare datamaskiner, smarttelefoner og andre mobile enheter til din Internett-tjeneste uten en Ethernet-kabel.

Å skaffe en trådløs ruter

en trådløs ruter

For å lage ditt eget Wi-Fi-nettverk, trenger du en trådløs ruter. Det er den som skal sørger for å sende Wi-Fi-signalene fra Internett-modemet ut i hele huset. Din Internett-leverandør (ISP) kan kanskje tilby deg en trådløs ruter for en liten månedlig avgift. Hvis du aldri har satt opp et Wi-Fi-nettverk før, kan det være det enkleste alternativet.

Hvis du ønsker å kjøpe din egen ruter, vil vi anbefale at du tar deg tid til å undersøke ulike alternativer. PC Mag tilbyr en omfattende guide på hvordan du kjøper en trådløs ruter .

En del Internett-modemer har også innebygd trådløs ruter slik at du ikke trenger å kjøpe en separat.

Koble til kablene

tilkoble kablene for en wi-fi router
 1. Når du har skaffet en trådløs ruter, må du koble den til det eksisterende Internett-modemet.

 2. Koble en Ethernet-kabel fra modemet til den trådløse ruteren (det følger vanligvis en kort Ethernet-kabel med den trådløse ruteren for dette).

 3. Plugg inn strømkabelen til den trådløse ruteren.

 4. Vent minst 30 til 60 sekunder, og sjekk at lysene på ruteren fungerer som de skal.

Konfigurere ruteren

Så må du bruke datamaskinen for å konfigurere ruteren. Det innbefatter også å lage et unikt navn og passord for det trådløse nettverket.

 1. Ved hjelp av nettleseren skriver du standard IP-adresse til ruteren i adressefeltet, og trykk deretter på Enter. Ruterens installasjonsveiledning inneholder sannsynligvis den nødvendige informasjonen, men noen av de vanligste adressene er 192.168.0.1, 192.168.1.1, og 192.168.2.1.

 2. Ruterens påloggingsside vises. Igjen bør detaljene for å logge på være å finne i installasjonsveiledningen, men de fleste rutere bruker et standard brukernavn og passord, slik som "admin" og "passord".

 3. Ruterens side for innstillinger vises. Gå til feltet for nettverksnavn og skriv inn et unikt navn.

 4. Gå videre til feltet for nettverkspassord og velg et kryptert alternativ. Det finnes flere typer kryptering du kan bruke, men vi anbefaler WPA2, som er generelt ansett for å være det sikreste.

 5. Skriv inn ønsket passord. Sørg for å bruke et sterkt passord for å bidra til å sikre at ikke uvedkommende kan få tilgang til nettverket.

 6. Trykk Lagre-knappen for å lagre innstillingene.

Tilkobling

- Det var det! Nå er du klar til å koble enhetene dine til Wi-Fi-nettverket og sjekke at det fungerer. Prosessen for å koble enheter til et Wi-Fi-nettverk varierer noe avhengig av hvilken type datamaskin eller enhet du bruker, men alle systemer vil kreve de samme grunnleggende trinnene.

 1. Gå til datamaskinens nettverksinnstillinger, og søk etter Wi-Fi-nettverk i nærheten.

 2. Velg ditt nettverk og skriv inn passordet.

 3. Hvis tilkoblingen er vellykket, åpner du nettleseren og prøver å navigere til en webside som www.google.com . Dersom siden lastes, betyr det at Wi-Fi-tilkoblingen fungerer som den skal.

Gratulerer!

Du har nettopp satt opp ditt eget trådløse hjemmenettverk!

/en/tr_no-basic-computer-skills/hvordan-oppdatere-programvaren/content/