Computer Basiskennis: Een computer gebruiksklaar maken

Lesson 10: Een computer gebruiksklaar maken

/en/tr_nl-computer-basics/toepassingsprogrammas-begrijpen/content/

Een computer opzetten

Dus je hebt een nieuwe computer en je bent klaar om hem in te stellen. Dit lijkt misschien een overweldigende en gecompliceerde taak, maar het is eigenlijk een stuk eenvoudiger dan je zou denken! De meeste computers zijn op dezelfde manier ingesteld, dus het maakt niet uit welk merk je hebt.

Als u een nieuwe computer installeert die nog in de doos zit, vindt u waarschijnlijk een handleiding met stapsgewijze informatie. Zelfs als het geen instructies bevat, kunt u de computer nog steeds in een paar eenvoudige stappen instellen. We brengen u door de verschillende stappen die nodig zijn om een ​​standaardcomputer in te stellen.

Bekijk de onderstaande video voor informatie over het instellen van een desktopcomputer.

Een laptop opzetten

Als u een laptop hebt, moet de installatie eenvoudig zijn: open deze en druk op de aan / uit-knop. Als de batterij niet is opgeladen, moet u de wisselstroomadapter aansluiten. U kunt de laptop blijven gebruiken terwijl deze wordt opgeladen.

een laptop opladen

Als uw laptop randapparatuur heeft, zoals externe luidsprekers, wilt u misschien de onderstaande instructies lezen. Laptops en desktops gebruiken over het algemeen dezelfde soorten verbindingen, dus dezelfde stappen zijn nog steeds van toepassing.

Een desktopcomputer instellen

Stap 1

Pak de monitor en de computerkast uit de doos. Verwijder eventuele plastic afdekking of beschermende tape. Plaats de monitor en de computerkast op een bureau of werkgebied.

een computer uitpakken

Plaats uw computerbehuizing op een plaats met goede ventilatie en goede luchtcirculatie. Dit zal helpen voorkomen dat de computer oververhit raakt.

Stap 1

Zoek de monitorkabel. Er zijn verschillende soorten monitorkabels, dus die voor uw computer kunnen er anders uitzien dan die in de onderstaande afbeelding.

een VGA-kabel

Als u problemen ondervindt bij het vinden van uw monitorkabel, raadpleegt u de handleiding van uw computer. (Als u een alles-in-één computer hebt die is ingebouwd in de monitor, kunt u doorgaan naar stap 4).

Stap 1

Sluit het ene uiteinde van de kabel aan op de monitorpoort aan de achterkant van de computerbehuizing en het andere uiteinde op de monitor. Als u een VGA-kabel gebruikt zoals in de onderstaande afbeelding, moet u de schroeven op de monitorkabel vastdraaien om deze vast te zetten.

een VGA-kabel aansluiten

Veel computerkabels passen alleen op een specifieke manier. Als de kabel niet past, forceer deze dan niet, want anders kunt u de connectoren beschadigen. Zorg ervoor dat de plug is uitgelijnd met de poort en sluit deze vervolgens aan.

Probeer onze Connecting Cables interactieve module om erachter te komen welke kabels bij welke poorten horen.

Stap 4

Pak het toetsenbord uit en bepaal of dit een USB (rechthoekige) connector of een PS / 2 (ronde) connector gebruikt. Als er een USB-connector gebruikt wordt, sluit u deze aan op een van de USB-poorten aan de achterkant van de computer. Als er een PS / 2-connector gebruikt wordt, sluit u deze aan op de paarse toetsenbordpoort aan de achterkant van de computer.

aansluiten van een usb-kabel

Stap 1

Pak de muis uit en bepaal of deze een USB- of PS / 2-connector gebruikt. Als er een USB-connector gebruikt wordt, sluit u deze aan op een van de USB-poorten aan de achterkant van de computer. Als er een PS / 2-connector gebruikt wordt, sluit u deze aan op de groene muispoort aan de achterkant van de computer.

een USB-kabel aansluiten

Als uw toetsenbord een USB-poort heeft, kunt u uw muis op het toetsenbord aansluiten in plaats deze van rechtstreeks op uw computer aan te sluiten.

Als u een draadloze muis of draadloos toetsenbord hebt, moet u mogelijk een Bluetooth-dongle (USB-adapter) aansluiten op uw computer. Veel computers hebben echter ingebouwde Bluetooth, dus een adapter is misschien niet nodig.

Stap 1

Als u externe luidsprekers of een koptelefoon hebt, kunt u deze aansluiten op de audiopoort van uw computer (aan de voorkant of achterkant van de computerkast). Veel computers hebben een poort met kleurcodering. Luidsprekers of hoofdtelefoons maken verbinding met de groene poort en microfoons maken verbinding met de roze poort. De blauwe poort is de zgn. lijn-in, die kan worden gebruikt met andere soorten (audio) apparaten.

de luidsprekers aansluiten

Sommige luidsprekers, koptelefoons en microfoons hebben USB-aansluitingen in plaats van de gebruikelijke audiostekkers. Deze kunnen op elke USB-poort worden aangesloten. Bovendien hebben veel computers luidsprekers en/of microfoons ingebouwd in de monitor.

Stap 1

Zoek de twee voedingskabels die bij uw computer zijn geleverd. Steek de eerste voedingskabel in de achterkant van de computerbehuizing en vervolgens in een overspanningsbeveiliging. Verbind vervolgens de monitor met de andere kabel met de overspanningsbeveiliging.

steek de computer in de overspanningsbeveiliging

U kunt ook een ononderbreekbare stroomvoorziening (UPS) gebruiken, die als overspanningsbeveiliging fungeert en tijdelijk stroom levert als er een stroomstoring is.

Stap 1

Steek tenslotte de overspanningsbeveiliging in een stopcontact. Mogelijk moet u ook de overspanningsbeveiliging inschakelen als deze is voorzien van een aan / uit-schakelaar.

de overspanningsbeveiliging in de muur steken

Als u geen overspanningsbeveiliging hebt, kunt u de computer rechtstreeks in de wand steken. Dit wordt echter niet aanbevolen omdat elektrische stroomstoten uw computer kunnen beschadigen.

Stap 1

Als u een printer, scanner, webcam of andere randapparatuur hebt, kunt u deze op dit moment verbinden. Veel randapparaten zijn plug and play, wat betekent dat ze door uw computer worden herkend zodra ze zijn aangesloten.

een printer

Andere randapparaten kunnen software bevatten die moet worden geïnstalleerd voordat u ze kunt gaan gebruiken. Gebruik de instructies die bij het apparaat zijn meegeleverd om het zo nodig te installeren.

Over het algemeen is randapparatuur optioneel en kunt u op elk moment nieuwe toevoegen. u hoeft niet alle randapparatuur toe te voegen tijdens de eerste installatie van uw computer.

Setup voltooid!

Dat is het - u bent klaar met het instellen van uw computer, dus het is tijd om hem te gaan gebruiken! We zullen meer praten over het gebruik van uw computer tijdens de volgende lessen.

/en/tr_nl-computer-basics/aan-de-slag-gaan-met-uw-eerste-computer/content/