Computer Basiskennis: Binnenin een computer

Lesson 5: Binnenin een computer

/en/tr_nl-computer-basics/knoppen-en-poorten-op-een-computer/content/

Binnen een computer

Heb je ooit in een computerkast gekeken of foto's gezien van de binnenkant ervan? De kleine onderdelen zien er misschien ingewikkeld uit, maar de binnenkant van een computerkast is niet echt zo mysterieus. Deze les helpt je een aantal basistermen onder de knie te krijgen en meer te weten te komen over wat er zich op een computer afspeelt.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over wat zich op een desktopcomputer bevindt.

moederbord

een moederbord

Het moederbord is de hoofdprintplaat van de computer. Het is een dunne plaat met de CPU, het geheugen, connectoren voor de harde schijf en optische stations, uitbreidingskaarten om video en audio te bedienen, en aansluitingen op de poorten van uw computer (zoals USB-poorten). Het moederbord verbindt direct of indirect alle onderdelen van de computer.

CPU / processor

een CPU

De centrale verwerkingseenheid (CVE, Engels: CPU), ook wel een processor genoemd, bevindt zich in de computerkast op het moederbord. Het wordt soms het brein van de computer genoemd en het is zijn taak om opdrachten uit te voeren. Wanneer u op een toets drukt, klikt u met de muis of start u een toepassing, dan verzendt u instructies naar de CVE.

De CVE is meestal een ceramisch vierkant van 2 inch (+/- 5 cm.) met daarin een siliciumchip. De chip heeft meestal de grootte van een miniatuurfoto zoals die vaak op het computerscherm worden weergegeven. De CVE past in de CVE-socket van het moederbord, die wordt bedekt door de warmteafleider, een object dat warmte van de CVE absorbeert.

De snelheid van een processor wordt gemeten in megahertz (MHz), of miljoenen instructies per seconde; en gigahertz (GHz), of miljarden instructies per seconde. Een snellere processor kan instructies sneller uitvoeren. De werkelijke snelheid van de computer hangt echter af van de snelheid van veel verschillende componenten, niet alleen van de processor.

RAM (random access memory)

computer RAM

RAM is het kortetermijngeheugen van je systeem. Telkens wanneer uw computer berekeningen uitvoert, worden de gegevens tijdelijk opgeslagen in het RAM-geheugen totdat dit nodig is.

Dit kortetermijngeheugen verdwijnt wanneer de computer is uitgeschakeld. Als u aan een document, spreadsheet of ander type bestand werkt, moet u het opslaan om te voorkomen dat u het kwijtraakt. Wanneer u een bestand opslaat, worden de gegevens naar de harde schijf geschreven, die als opslag voor de lange termijn fungeert.

RAM wordt gemeten in megabytes (MB) of gigabytes (GB). Hoe meer RAM-geheugen u heeft, hoe meer dingen uw computer tegelijkertijd kan doen. Als u niet genoeg RAM-geheugen hebt, merkt u mogelijk dat uw computer traag werkt wanneer u verschillende programma's hebt geopend. Daarom voegen veel mensen extra RAM toe aan hun computers om de prestaties te verbeteren.

Harde schijf

een harde schijf

Op de harde schijf worden uw software, documenten en andere bestanden opgeslagen. De harde schijf is opslag voor de lange termijn, wat betekent dat de gegevens nog steeds worden opgeslagen, zelfs als u de computer uitschakelt of loskoppelt.

Wanneer u een programma uitvoert of een bestand opent, kopieert de computer een deel van de gegevens van de harde schijf naar de RAM. Wanneer u een bestand opslaat, worden de gegevens terug gekopieerd naar de harde schijf. Hoe sneller de harde schijf, hoe sneller uw computer kan opstarten en programma's kan laden.

Voedingseenheid

een voedingseenheid

De voedingseenheid in een computer converteert de stroom van het stopcontact naar het type stroom dat de computer nodig heeft. Het stuurt stroom door kabels naar het moederbord en andere componenten.

Als u besluit de computerkast te openen en een kijkje te nemen, moet u eerst de stekker van de computer uit het stopcontact halen. Voordat u de binnenkant van de computer aanraakt, moet u een geaard metalen voorwerp of een metalen deel van de computerbehuizing aanraken om statische elektriciteit te ontladen. Statische elektriciteit kan worden overgedragen via de computercircuits, waardoor uw machine ernstig kan worden beschadigd.

Uitbreidingskaarten

De meeste computers hebben uitbreidingssleuven op het moederbord waarmee u verschillende soorten uitbreidingskaarten kunt toevoegen. Dit worden soms PCI-kaarten (peripheral component interconnect) genoemd. Mogelijk hoeft u nooit PCI-kaarten toe te voegen, omdat de meeste moederborden ingebouwde video-, geluids-, netwerk- en andere mogelijkheden hebben.

Als u echter de prestaties van uw computer wilt verbeteren of de mogelijkheden van een oudere computer wilt bijwerken, kunt u altijd een of meer kaarten toevoegen. Hieronder staan ​​enkele van de meest voorkomende soorten uitbreidingskaarten.

Videokaart

een videokaart

De videokaart is verantwoordelijk voor wat u op de monitor ziet. De meeste computers hebben een GPU (grafische verwerkingseenheid) die in het moederbord is ingebouwd in plaats van een afzonderlijke videokaart. Als je grafische intensieve games wilt spelen, kun je een snellere videokaart toevoegen aan een van de uitbreidingsslots om betere prestaties te krijgen.

Geluidskaart

De geluidskaart, ook wel een geluidskaart genoemd, is verantwoordelijk voor wat u hoort in de luidsprekers of de hoofdtelefoon. De meeste moederborden hebben geïntegreerd geluid, maar u kunt upgraden naar een speciale geluidskaart voor een betere geluidskwaliteit.

Netwerk kaart

een netwerkkaart

Met de netwerkkaart kan uw computer communiceren via een netwerk en verbinding maken met internet. Het kan worden verbonden met een Ethernet-kabel of via een draadloze verbinding (vaak Wi-Fi genoemd). Veel moederborden hebben ingebouwde netwerkverbindingen en een netwerkkaart kan ook aan een uitbreidingsslot worden toegevoegd.

Bluetooth-kaart (of adapter)

een Bluetooth-dongle

Bluetooth is een technologie voor draadloze communicatie over korte afstanden. Het wordt vaak op computers gebruikt om te communiceren met draadloze toetsenborden, muizen en printers. Het is meestal ingebouwd in het moederbord of opgenomen in een draadloze netwerkkaart. Voor computers die geen Bluetooth hebben, kunt u een USB-adapter aanschaffen, vaak een dongle genoemd.

/en/tr_nl-computer-basics/laptop-computers/content/