Computer Basiskennis: Knoppen en poorten op een computer

Lesson 4: Knoppen en poorten op een computer

/en/tr_nl-computer-basics/basisonderdelen-van-een-computer/content/

Inleiding

Bekijk de voorkant en achterkant van de behuizing van uw computer en tel het aantal knoppen, poorten en slots dat u ziet. Kijk nu naar je monitor en tel alles wat je daar vindt. Je hebt er waarschijnlijk minstens 10 geteld en misschien nog veel meer.

Elke computer is anders, dus de knoppen, poorten en aansluitingen variëren van computer tot computer. Er zijn echter bepaalde knoppen, poorten en aansluitingen die u op de meeste desktopcomputers kunt verwachten. Leren hoe deze poorten worden gebruikt, zullen helpen wanneer u iets op uw computer moet aansluiten, zoals een nieuwe printer, toetsenbord of muis.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over de knoppen, poorten en slots op een desktopcomputer.

Voorkant van een computerkast

Klik op de knoppen in het onderstaande interactieve gedeelte om vertrouwd te raken met de voorkant van een computer.

bewerk hotspots bewerken hotspots /content/570ea870e0a910146005e5cd_04_13_2016/desktop_front_of_case_bg.jpg

Achterkant van een computerkast

De achterkant van een computerbehuizing heeft aansluitpoorten die zijn gemaakt voor specifieke apparaten. De plaatsing varieert van computer tot computer en veel bedrijven hebben hun eigen speciale connectoren voor specifieke apparaten. Sommige poorten kunnen een kleurcode hebben om u te helpen bepalen welke poort met een bepaald apparaat wordt gebruikt.

Klik op de knoppen in het onderstaande interactieve gedeelte om vertrouwd te raken met de achterkant van een computer.

bewerken van hotspots bewerken van hotspots bewerken van hotspots bewerken van hotspots

Andere soorten poorten

Er zijn veel andere soorten poorten, zoals FireWire, Thunderbolt en HDMI. Als uw computer poorten heeft die u niet herkent, moet u uw handleiding raadplegen voor meer informatie.

Nu moet u het proberen! Oefen met het verbinden van de kabels met het interactieve spel hieronder.

Randapparatuur die u kunt gebruiken met uw computer

De meest eenvoudige computerconfiguratie omvat gewoonlijk de computerkast, monitor, toetsenbord en muis, maar u kunt veel verschillende soorten apparaten aansluiten op de extra poorten op uw computer. Deze apparaten worden randapparatuur genoemd. Laten we een paar van de meest voorkomende bekijken.

 • Printers: een printer wordt gebruikt om documenten, foto's en andere dingen die op uw scherm verschijnen af ​​te drukken. Er zijn veel soorten printers, waaronder inkjet-, laser- en fotoprinters. Er zijn zelfs all-in-one printers, die ook documenten kunnen scannen en kopiëren.
een Canon-printer
 • Scanners: met een scanner kunt u een fysiek beeld of document kopiëren en op uw computer opslaan als een digitale (door de computer leesbaare) afbeelding. Veel scanners zijn inbegrepen als onderdeel van een all-in-one printer, hoewel u ook een aparte flatbed- of handheld-scanner kunt kopen.
 • Luidsprekers / hoofdtelefoons: Luidsprekers en hoofdtelefoons zijn uitvoerapparaten, wat betekent dat ze informatie van de computer naar de gebruiker sturen. In dit geval kunt u geluid en muziek horen. Afhankelijk van het model kunnen ze verbinding maken met de audiopoort of de USB-poort. Sommige monitors hebben ook ingebouwde luidsprekers.
  computer luidsprekers
 • Microfoons: een microfoon is een type invoerapparaat of een apparaat dat informatie van een gebruiker ontvangt. U kunt een microfoon aansluiten om geluid op te nemen of met iemand anders via internet te praten. Veel laptopcomputers worden geleverd met ingebouwde microfoons.
 • Webcamera's: een webcamera of webcam is een type invoerapparaat waarmee u video's kunt opnemen en foto's kunt maken. Het kan ook in realtime video over internet verzenden, wat videochatten of videoconferenties met iemand anders mogelijk maakt. Veel webcams bevatten om deze reden ook een microfoon.


  een webcam
 • Spelbesturingen en joysticks: een spelbesturing wordt gebruikt om computerspellen te besturen. Er zijn veel andere soorten controllers die u kunt gebruiken, inclusief joysticks, maar u kunt ook uw muis en toetsenbord gebruiken om de meeste games te bedienen.
 • Digitale camera's: met een digitale camera kunt u foto's en video's in een digitaal formaat vastleggen. Door de camera op de USB-poort van uw computer aan te sluiten, kunt u de beelden van de camera overbrengen naar de computer.
 • Mobiele telefoons, MP3-spelers, tabletcomputers en andere apparaten: als u een elektronisch apparaat koopt, zoals een mobiele telefoon of MP3-speler, moet u controleren of dit wordt geleverd met een USB-kabel. Als dit het geval is, betekent dit dat u hem waarschijnlijk op uw computer kunt aansluiten.

/en/tr_nl-computer-basics/binnenin-een-computer/content/