/en/tr_no-computer-basics/sette-opp-en-datamaskin/content/
En datamaskin er mer enn bare et hvilket som helst husholdningsapparat. Den enorme mengden informasjon og muligheter kan virke overveldende. Men det er mange ting du kan få gjort med en datamaskin, og det å bruke den kan være en positiv opplevelse. La oss begynne vandringen gjennom "Komme i gang med din første datamaskin".
Å slå på en datamaskin for første gang kan være litt forskjellig fra datamaskin til datamaskin. Din erfaring kan være annerledes enn det som beskrives i denne leksjonen. Det er OK å be noen om hjelp.
Hvis du bruker en stasjonær datamaskin, må du sørge for at tastaturet, musa og skjermen er koblet til datamaskinen før du fortsetter. Gå gjennom leksjonen "Sette opp en datamaskin" for å lære hvordan.
Det aller første trinnet er å slå på datamaskinen. For å gjøre dette, finner og trykker du på av/på-knappen. Den kan være ulikt plassert på ulike datamaskiner, men den vil alltid ha det universelle strømknappsymbolet (vist under).
Når maskinen er slått på, tar det litt tid før den er klar til bruk. Noen ganger kan du se forskjellige skjermbilder blinke på skjermen. Denne prosessen kalles oppstart og kan ta alt fra 15 sekunder til flere minutter.
Når datamaskinen har startet opp, kan den være klar til bruk umiddelbart, eller vise et "påloggingsbilde". Det betyr at du, for å få tilgang til datamaskinen, må identifisere deg selv ved å skrive inn brukernavnet ditt, evt. velge profilen din, og deretter skrive inn passordet ditt. Hvis du aldri har logget på datamaskinen før, kan det hende du må opprette en konto.
Du kommuniserer med datamaskinen hovedsakelig ved hjelp av tastatur og mus - eller en Touch Pad på bærbare datamaskiner. Å lære å bruke disse enhetene er vesentlig når en skal lære å bruke en datamaskin. De fleste synes det er behagelig å plassere tastaturet på skrivebordet rett foran seg og musa ved siden av tastaturet.
Musa styrer pekeren på skjermen. Når du beveger musa på bordet, vil pekeren på skjermen følge disse bevegelsene. Ei mus har vanligvis to knapper, hvilke er referert til som venstre og høyre museknapp eller -tast. Du vil ofte samhandle med datamaskinen ved å bevege musepekeren over noe på dataskjermen og deretter klikke på en av knappene.
På bærbare datamaskiner kan du bruke Touch Pad-en, som ligger foran tastaturet, i stedet for mus. Bare dra fingeren over Touch Pad-en for å flytte markøren på skjermen. Noen Touch Pad-er mangler knapper. Du kan da enten bruke et lett fingerslag eller trykke ned på Touch Pad-en for å klikke.
Tastaturet gir deg mulighet til å skrive bokstaver, tall og ord inn på datamaskinen. Hver gang du ser ei blinkende, vertikal linje, kalt markør, kan du begynne å skrive.
Legg merke til at ordet "markør" også kan benevne musepekeren, men at musepekeren ser annerledes ut. Tastaturmarkøren blir noen ganger også kalt "innsettingspunktet".
Skjermbildet du starter med, kalles skrivebordet. Dette er som en hovedmeny eller en innholdsfortegnelse. Herfra har du tilgang til de programmene og funksjonene du trenger for å bruke maskinen.
En bruker ikoner for å framstille datamaskinens ulike filer, programmer og kommandoer. Et ikon er som en logo, et lite bilde som ved bare et øyekast skal gi deg en idé om hva det representerer. Hvis du dobbeltklikker på et ikon på skrivebordet, vil det åpne programmet eller filen.
En knapp er en kommando som utfører én bestemt funksjon i et program. De mest brukte kommandoene i et program vil være representert ved knapper.
Menyer er organiserte samlinger av kommandoer og snarveier. Klikk på en meny for å åpne den, og se kommandoer og snarveier under menyen. Klikk deretter på et element i menyen for å utføre oppgaven.
Når du åpner et program eller ei mappe vil programmet eller mappa vises i et eget vindu. Et vindu er et eget, avgrenset område av skjermen, som et bilde i bildet, med egne menyer og knapper som er spesifikke for programmet som kjører i vinduet. Du kan ha mange vinduer åpne på skrivebordet samtidig og reorganisere dem, justere dem og flytte deg mellom dem.
Vel, dette er bare det helt grunnleggende om det å bruke en datamaskin. I neste leksjon skal vi snakke om hvordan du bruker datamaskinens spesifikke operativsystem.
/en/tr_no-computer-basics/bli-kjent-med-oset/content/