Grunnleggende om Windows: Generelle ting du gjør på en datamaskin

Lesson 5: Generelle ting du gjør på en datamaskin

/en/tr_no-windows-basics/hvordan-finne-filer-p-datamaskinen/content/

Introduksjon

Å lære å bruke en datamaskin kan til tider føles overveldende. Heldigvis finnes det noen generelle dataferdigheter som vil fungere på samme måte i nesten alle situasjoner. Når du først har tilegnet deg disse ferdighetene, kan du bruke dem til å utføre en rekke oppgaver på datamaskinen. I denne leksjonen skal vi snakke om noen kommandoer som er vanlige å bruke i nesten alle applikasjoner, for eksempel klippe ut, kopiere, lime inn og angre.

Menylinjen

De fleste applikasjoner har en menylinje øverst i vinduet. Alle menyene inneholder et sett med kommandoer som hver for seg utfører én bestemt oppgave i applikasjonen. Selv om alle applikasjoner er forskjellige, er det en del kommandoer som fungerer på samme måte, uansett hvilken applikasjon du bruker. Når du åpner en applikasjon for første gang, kan du prøve å klikke på disse menyene for å se de ulike alternativene som er tilgjengelige.

skjermdump av Windows 8

Kommandoer på filmenyen

I stort sett alle applikasjoner finner du filmenyen ytterst på venstre side av menylinjen. Kommandoene på filmenyen vil som oftest være av samme type. For eksempel kan du, i tillegg til andre funksjoner, opprette en ny fil, åpne en eksisterende fil, eller lagre gjeldende fil.

skjermdump av Windows 8j

Klippe ut, kopiere og lime inn

I mange applikasjoner kan du kopiere elementer fra ett sted og deretter lime dem inn et annet sted. For eksempel, hvis du arbeider i en tekstbehandler, kan du kopiere og lime inn tekst for å unngå å skrive det samme om og om igjen. Hvis det er noe du ønsker å flytte fra ett sted til et annet, kan du i stedet bruke Klipp og Lim funksjonen.

Kopiere og lime inn:

 1. Velg elementet du vil kopiere. I vårt eksempel, markerer vi et ord i et dokument.
 2. Høyreklikk på musen og velg Kopier fra menyen som vises. Du kan også trykke Ctrl+C på tastaturet.
  skjermbilde av tekst editor
 3. Gå til ønsket sted, høyreklikk elementet, og velg deretter Lim inn. Du kan også trykke Ctrl+V på tastaturet.
  skjermbilde av tekst editor
 4. Elementet vil bli kopiert til den nye plasseringen. Legg merke til at den opprinnelige teksten som ble kopiert ikke har blitt flyttet eller endret.  skjermbilde av tekst editor

Klipp og lim funksjonen:

 1. Velg elementet du vil klippe ut. I vårt eksempel markerer vi et tekstavsnitt i et dokument.
 2. Høyreklikk på musen og velg Klipp fra menyen. Du kan også trykke Ctrl+X på tastaturet.
  skjermdump av Windows 8
 3. Finn ønsket sted for elementet, høyreklikk, og velg deretter Lim inn. Du kan også trykke Ctrl+V på tastaturet.
  skjermdump av Windows 8
 4. Elementet vil bli limt inn, eller flyttet, til den nye plasseringen. I vårt eksempel brukte vi klipp og lim funksjonen for å flytte andre avsnitt foran første avsnitt.


  skjermdump av Windows 8

Kopiere og lime inn filer:

Du kan bruke klipp ut, kopier og lim inn kommandoer i mange sammenhenger på datamaskinen. Hvis du for eksempel ønsker å lage en kopi av en fil, kan du kopiere den fra én mappe til en annen.

 1. Høyreklikk på filen og velg Kopier fra menyen som vises. Du kan også trykke Ctrl+C på tastaturet.
  skjermdump av Windows 8
 2. Finn ny plassering, høyreklikk, og velg deretter Lim inn. Du kan også trykke Ctrl+V på tastaturet. I vårt eksempel, vil vi lime inn filen på skrivebordet.
  skjermdump av Windows 8
 3. De dupliserte filene vises. Legg merke til at den opprinnelige filen ikke har blitt flyttet eller endret. Merk at hvis du gjør en endring i den opprinnelige filen, vil ikke eventuelle kopier bli oppdatert.
  skjermdump av Windows 8

Vær oppmerksom på at å kopiere en fil ikke er det samme som å lage en snarvei. Du kan gå gjennom vår leksjon Arbeide med filer for å lære mer om bruk av snarveier.

Angre endringer

La oss si at du jobber på et tekstdokument og ved et uhell sletter tekst. Heldigvis trenger du ikke å skrive inn på nytt alt du nettopp slettet! I de fleste applikasjoner kan du angre den siste handlingen når du gjør en feil som dette. Bare finn og velg Angre-knappen. Den er vanligvis i øverste venstre hjørne av vinduet, i nærheten av menylinjen. Du kan også trykke Ctrl+Z på tastaturet. Du kan fortsette å bruke denne kommandoen til å angre flere endringer på rad.

skjermdump av Windows 8

Merk at Angre funksjonen fungerer i de fleste tilfeller, men likevel ikke alltid. For eksempel, hvis du tømmer papirkurven for å slette en fil permanent, kan du ikke angre handlingen.

Nå kjenner du noen av de mest brukte kommandoene du kan bruke i de fleste applikasjoner på datamaskinen. Som vi har nevnt tidligere i denne leksjonen, kan du også bruke hurtigtaster for å utføre disse kommandoene enda raskere. Vi skal snakke mye mer om tastatursnarveier i vår leksjon om Hurtigtaster i Windows .

/en/tr_no-windows-basics/endre-innstillinger/content/