Grunnleggende om Windows: Arbeide med filer

Lesson 3: Arbeide med filer

/en/tr_no-windows-basics/navigere-i-windows/content/

Grunnleggende om filer

Video: Arbeide med filer og mapper

Se "Arbeide med filer og mapper" video!

Å forstå hvordan man arbeider med filer og mapper er viktig for å kunne bruke datamaskinen. Når du forstår hvordan filer og mapper fungerer, vil du bruke dem hele tiden. I denne leksjonen skal vi vise deg det mest grunnleggende om å arbeide med filer, deriblant hvordan du åpner filer, hvordan du kan flytte filer i mapper, og hvordan du sletter dem.

Hva er en fil?

Det finnes mange forskjellige typer filer du kan bruke. For eksempel er både Microsoft Word-dokumenter, digitale bilder, digital musikk og digitale videoer ulike filtyper. Du kan også tenke på en fil som en digital versjon av en virkelig ting som du kan samhandle med på datamaskinen. Når du bruker ulike applikasjoner er det som oftest for å se, opprette eller redigere filer.

Filer er vanligvis representert med et ikon. På bildet under kan du se noen forskjellige typer filer under papirkurven på skrivebordet.

skjermdump av Windows 8

Hva er ei mappe?

Windows bruker mapper for å hjelpe deg med å organisere filer. Du kan legge filer i ei mappe, akkurat som du ville lagt dokumenter i ei ekte mappe. På bildet under ser du noen mapper på skrivebordet.

skjermdump av Windows 8

Filutforsker

Du kan se og organisere filer og mapper ved hjelp av en innebygd applikasjon kalt Filutforsker (i noen versjoner kalt Windows Explorer).

For å åpne Filutforsker, klikker du på ikonet Filutforsker på oppgavelinjen eller dobbeltklikker på ei mappe på skrivebordet. Et nytt Filutforsker-vindu vil vises. Nå er du klar til å begynne å jobbe med filer og mapper.

skjermdump av Windows 8

I Filutforsker dobbeltklikker du på ei mappe for å åpne den. Da får du se alle filene som er lagret i mappa.

skjermdump av Windows 8

Legg også merke til at du kan se stien til ei mappe i adressefeltet øverst i vinduet.

skjermdump av Windows 8

For å åpne en fil:

Det er to hovedmåter å åpne en fil på:

 • Finn filen på datamaskinen og dobbeltklikk på den. Dette vil åpne filen i standardapplikasjonen for filtypen. I vårt eksempel vil vi åpne et Microsoft Word-dokument (Chicago Trip Details.docx), som åpnes i Microsoft Word.


  skjermdump av Windows 8
 • Den andre måten er å starte applikasjonen og deretter åpne filen inne fra applikasjonen. Når applikasjonen er startet opp går du til Fil-menyen øverst i vinduet og velger "Åpne".


  skjermdump av Windows 8

Flytte og slette filer

Så snart du begynner å bruke datamaskinen, vil du begynne å samle flere og flere filer, og dette kan gjøre det vanskeligere å finne de filene du trenger. Heldigvis gir Windows deg muligheten til å flytte filer til ulike mapper og slette filer du ikke bruker lenger.

Slik flytter du en fil:

Det er lett å flytte en fil fra ett sted til et annet. For eksempel kan du ha en fil på skrivebordet som du ønsker å flytte til Dokumenter-mappa.

 1. Klikk, hold og dra filen til ønsket plassering.
  skjermdump av Windows 8
 2. Slipp musetasten. Filen vises i den nye plasseringen. I dette eksempelet har vi åpnet mappa for å se filen i den nye plasseringen.
  skjermdump av Windows 8

Du kan bruke samme teknikk for å flytte ei hel mappe. Legg merke til at hvis du flytter ei mappe vil du også flytte alle filene i mappa.

For å opprette ei ny mappe:

 1. Finn og klikk knappen "Ny mappe" i Filutforsker.
  skjermdump av Windows 8
 2. Den nye mappa vises. Skriv inn et navn på mappa og trykk på "Enter". I vårt eksempel vil vi kalle den "Skole-dokumenter".
  skjermdump av Windows 8
 3. Den nye mappa vil bli opprettet og du kan nå flytte filer inn i den.

For å endre navn på en fil eller mappe:

Du kan endre navnet på en fil eller mappe. Et unikt navn vil gjøre det lettere å huske hva slags informasjon som er lagret i filen eller mappa.

 1. Klikk på filen eller mappa, vent omtrent ett sekund, og klikk på nytt. Et redigerbart tekstfelt vises.
 2. Skriv inn ønsket navn på tastaturet og trykk "Enter". Navnet vil bli endret.
  skjermdump av Windows 8

Du kan også høyreklikke på den og velge "Gi nytt navn" fra menyen som vises.

skjermdump av Windows 8

For å slette en fil eller ei mappe:

Hvis du ikke lenger trenger å bruke en fil, kan du slette den. Når du sletter en fil, blir den flyttet til papirkurven. Hvis du ombestemmer deg, kan du flytte filen fra papirkurven tilbake til sin opprinnelige plassering. Hvis du er sikker på at du vil slette filen permanent, må du tømme papirkurven.

 1. Klikk og dra filen til Papirkurv-ikonet på skrivebordet. Alternativt kan du klikke på filen for å velge den og trykke på slette-tasten (Delete) på tastaturet.
  skjermdump av Windows 8
 2. For å slette filen permanent høyreklikker du på Papirkurv-ikonet og velger "Tøm papirkurven". Alle filer i papirkurven slettes permanent.


  skjermdump av Windows 8

Legg merke til at hvis du sletter ei mappe, vil du også slette alle filene i mappa.

Velge flere filer

Nå som du vet det grunnleggende har du her noen tips for å hjelpe deg å flytte filene dine enda raskere.

Velg mer enn én fil

Det er flere ulike måter å velge mer enn én fil om gangen:

 • Hvis du ser filene som ikoner, kan du klikke og dra med musa for å tegne en boks rundt filene du vil velge. Når du er ferdig, slipper du musetasten og filene vil bli valgt. Du kan nå flytte, kopiere eller slette alle disse filene samtidig.
  skjermdump av Windows 8
 • Hvis du vil velge bestemte filer fra ei mappe, trykk og hold Ctrl-tasten på tastaturet og klikk deretter filene du vil velge.
  skjermdump av Windows 8
 • For å velge ei gruppe filer fra ei mappe, klikker du den første filen, trykker deretter og holder nede Skift-tasten på tastaturet, og klikker så på den siste filen. Alle filene mellom den første og den siste vil bli valgt.
  skjermdump av Windows 8

Velg alle

Hvis du ønsker å velge alle filene i ei mappe samtidig, åpner du mappa i Filutforsker og trykker Ctrl+A (trykk og hold Ctrl-tasten på tastaturet og trykk deretter A). Alle filene i mappa vil bli valgt.

skjermdump av Windows 8

Ctrl+A er et eksempel på en hurtigtast - vi skal snakke mer om dette i leksjonen om Hurtigtaster i Windows .

Ikke fortvil om det føles litt vanskelig å jobbe med filer og mapper akkurat nå! Som med alt annet, handler det å jobbe med filer og mapper i stor grad om trening. Du vil begynne å føle deg mer komfortabel etter hvert som du bruker datamaskinen. I neste leksjon vil vi snakke om noe annet viktig: hvordan du leter etter filer på datamaskinen din som ikke er lette å finne.

Snarveier

Hvis du har en fil eller mappe du bruker ofte, kan du spare tid ved å lage en snarvei på skrivebordet. I stedet for å navigere til filen eller mappa hver gang du ønsker å bruke den, kan du bare dobbeltklikke på snarveien for å åpne den. En snarvei vil ha en liten pil i nedre venstre hjørne av ikonet.

Merk at å opprette en snarvei, ikke er det samme som å lage en kopi av mappa. Det er bare en måte å få tilgang til den raskere. Hvis du sletter en snarvei, vil det ikke slette selve mappa eller filene den inneholder. Merk også at å kopiere en snarvei til en minnepinne ikke vil fungere; hvis du ønsker å ta med deg en fil, må du navigere til den faktiske plasseringen av filen og kopiere den til minnepinnen derfra.

Slik lager du en snarvei:

 1. Finn og høyreklikk på ønsket mappe, og velg deretter "Send til" høyrepil "Skrivebord" ("Lag snarvei").
  skjermdump av Windows 8
 2. En snarvei til mappa vil vises på skrivebordet. Legg merke til pila i nedre venstre hjørne av ikonet. Nå kan du når som helst dobbeltklikke på snarveien for å åpne mappa.
  skjermdump av Windows 8

Alternativt kan du holde inne Alt-tasten på tastaturet, og deretter klikke og dra mappa til skrivebordet for å lage en snarvei.

/en/tr_no-windows-basics/hvordan-finne-filer-p-datamaskinen/content/