Grunnleggende om Windows: Alt om Windows

Lesson 1: Alt om Windows

Hva er Windows?

Windows er et operativsystem utviklet av Microsoft. Operativsystemet er det som gjør at du kan bruke en datamaskin. At Windows kommer forhåndsinstallert på de fleste nye personlige datamaskiner (PC-er) bidrar til å gjøre det til det mest populære operativsystemet i verden.

Windows gjør det mulig å utføre alle mulige slags dagligdagse oppgaver på datamaskinen. For eksempel kan du bruke Windows til å surfe på Internett, sjekke e-post, redigere digitale bilder, høre på musikk, spille spill og mye mer.

skjermdump av Windows 8

Windows brukes også på mange kontorer fordi det gir deg tilgang til produktivitetsverktøy som for eksempel kalendere, tekstbehandlere og regneark.

Skjermbilde av Microsoft Word

Microsoft lanserte den første versjonen av Windows på midten av 1980-tallet. Siden den gang har det kommet mange versjoner av Windows. De nyeste versjonene er Windows 10 (utgitt i 2015), Windows 8 (2012), Windows 7 (2009), Windows Vista (2007), og Windows XP (2001).

Om denne opplæringen

Denne opplæringen er laget for å lære deg det helt grunnleggende for å kunne bruke en Windows-maskin, som for eksempel hvordan du bruker skrivebordet, åpner ulike filer og applikasjoner, og hvordan du kan flytte og endre størrelse på vinduer. Informasjonen i kurset er basert på nyere versjoner av Windows som de som er nevnt over. Når du har lært det grunnleggende, kan det også være lurt å gå gjennom et av våre versjons-spesifikke Windows kurs. Velg den versjonen av Windows som er installert på datamaskinen din:

Windows 8 sammenlignet med andre versjoner

Mens de fleste versjoner av Windows er relativt like, skiller Windows 8 seg ut som veldig annerledes. Men hvis du har Windows 8 på datamaskinen din, er det sannsynligvis mulig å oppgradere til Windows 10, som er mer lik tidligere versjoner, som for eksempel Windows 7. Vi anbefaler at du oppgraderer datamaskinen til Windows 10 hvis det er mulig. Les vårt Windows 10 kurs for å lære hvordan.

I våre kurs vil vi likevel påpeke noen vesentlige forskjeller mellom Windows 8 og andre versjoner. Det betyr at du fra tid til annen vil treffe på litt Windows 8-spesifikk informasjon. Hvis du bruker Windows 8 på datamaskinen din kan du vurdere å gå gjennom både dette kurset og vårt Windows 8 kurs for å lære mer om forskjellene.

/en/tr_no-windows-basics/navigere-i-windows/content/