Grunnleggende om Datamaskiner: Hvordan bruke datamaskines innebygde hjelpefunksjon

Lesson 20: Hvordan bruke datamaskines innebygde hjelpefunksjon

/en/tr_no-computer-basics/grunnleggende-feilskingsteknikker/content/

Hvordan bruke datamaskines innebygde hjelpefunksjon

Alle trenger å finne hjelp en gang i blant. Heldigvis er det som oftest lett å få hjelp med et dataprogram når du trenger det. De fleste programmer har en hjelpefunksjon, og å venne seg til å bruke denne kan utgjøre en stor forskjell. Det er ikke sikkert du finner alt du trenger, men datamaskinens innebygde hjelp er likevel et flott sted å starte.

Ulike programmer integrerer hjelpefunksjoner på ulike måter. I noen tilfeller følger det interaktive håndbøker med programmet, som du kan åpne med en meny. Andre ganger er det bare linker til utviklerens nettside for å finne hjelp. Men de er alltid utformet med det samme i tankene; å hjelpe deg å lære funksjonene i programmet og å løse problemer selv.

Hvordan finne den innebygde hjelpen

De fleste programmer bruker én av to måter å tilby innebygd hjelp. For eksempel har Adobe Photoshop Elements en Hjelp-meny med en rekke alternativer. Mange av disse alternativene åpner Adobes supportside i nettleseren din, mens andre tar deg til funksjoner i selve programmet.

Hjelp-menyen i Photoshop

Andre programmer har en hjelp-knapp, vanligvis nær øvre høyre hjørne av vinduet. For eksempel har Microsoft Office 2013 et lite spørsmålstegn som åpner hjelpefilen.

Hjelp-knappen i Excel

Funksjoner i en hjelpefil

Hjelpefiler kan organiseres på en rekke måter, blant annet som en innholdsfortegnelse, FAQ (ofte stilte spørsmål), eller som en søkbar database.

Det eneste du vil se når du åpner hjelpeskjermen i Office 2013 er et søkefelt. Ikke ulikt en søkemotor, skriver du inn ord i søkefeltet, og du vil få presentert emner som er relevante for søkeordene du har angitt.

Hjelp boksen i Excel

Innholdsfortegnelsen for Mozillas supportside er en bred liste over kategorier. Klikk på noen av disse hyperkoblinger vil føre deg til en liste over smalere temaer og konkrete hjelpeartikler. Det finnes også et søkefeltet øverst til høyre.

Hjelp side for Firefox

Selv om innebygd hjelp kan være nyttig, er det ikke alltid den har den informasjonen du ønsker. Hvis du ikke finner det du leter etter, eller ikke forstår hva du har funnet, kan du vanligvis spørre noen du kjenner, gjøre et Google-søk, eller kontakte støttepersonell. Det kan ta litt ekstra tid og innsats, men å lære hvordan du finner løsninger på egen hånd er en verdifull ferdighet, og du vil bli bedre på det etter hvert som du får erfaring.

/en/tr_no-computer-basics/om-lre-et-nytt-program/content/