Grunnleggende IT-ferdigheter: Installere programvare på Mac

Lesson 16: Installere programvare på Mac

/en/tr_no-basic-computer-skills/installere-programvare-p-windows-pc/content/

Installere programvare på Mac

En datamaskin gir deg muligheten til å gjøre fantastiske ting. Digital fotoredigering, sofistikerte dataspill og videostrømming er mulig takket være ulike typer programvare. Og utviklere utvikler hele tiden nye programmer som gir stadig nye muligheter til hva du kan gjøre med datamaskinen.

Installere fra en CD-plate

Fra midten av 1990-tallet og frem til slutten av 2000-tallet var å kjøpe en CD-plate den vanligste måten å skaffe seg ny programvare på. Så kunne du sette inn platen i datamaskinen og maskinen ledet deg gjennom installasjonen.

Nå har så godt som all programvare gått bort fra denne måten å gjøre det på. Apple selger faktisk ikke datamaskiner med CD-spiller lenger.

Installere programvare fra Internett

Den vanligste måten å skaffe ny programvare på i dag er å laste ned fra Internett. Applikasjoner som Microsoft Office og Adobe Photoshop kan nå kjøpes og lastes ned direkte til datamaskinen din. Du kan også installere gratis programvare på denne måten. Hvis du, for eksempel ønsker å installere nettleseren Google Chrome kan du besøke denne siden og klikke Last ned.

Installasjonsfilen vil vanligvis lagres på datamaskinen din i .dmg format. .dmg uttales dot d-m-g og er standard filtype for installasjonsfiler på Mac. Du kan følge trinnene under for å installere en applikasjon fra en .dmg-fil.

 1. Finn .dmg-filen og last den ned.
  laste ned en .dmg-fil
 2. Søk deg fram til, og marker .dmg-filen. (Den vil normalt ligge i mappen Nedlastinger.)
  åpner en .dmg-fil
 3. En dialogboks vil vises. Klikk og dra ikonet til mappen Programmer.
  flytte programmet til programmappen
 4. Applikasjonen er nå installert. Du kan dobbeltklikke på ikonet for å åpne applikasjonen.
  åpner programmet for første gang
 5. Løs ut installasjonsplaten. For å gjøre dette drar du den bare til papirkurven på Dock-en.
  støtes ut installasjonsplaten

Noen applikasjoner bruker filtypen .pkg i stedet for .dmg. Du kan følge samme instruksjon for å installere programvaren.

Tips for å finne programvare

Vår erfaring er at den enkleste måten å finne ny programvare på er å søke på Internett. Hvis du, for eksempel, er på utkikk etter en måte å redigere bildene dine på, kan du søke på Google etter gratis programvare for bilde-redigering. Hvis du ikke er helt sikker på hva slags programvare du leter etter, kan du prøve å beskrive hvilke oppgaver du ønsker å uføre. For eksempel: Hvis du ønsker en måte å lage oppgavelister og organisere avtaler på, kan du søke etter noe sånt som gratis programvare for å organisere kalender.

Mac App Store

Hvis du bruker en Mac med OS X Snow Leopard eller nyere (versjon 10.6 og oppover), kan du laste ned og installere programvare fra Mac App Store. Mac App Store er ment å forenkle prosessen med å finne og installere programvare fra tredjeparts utviklere. Når du finner en app i Mac App Store kreves det ikke ekstra arbeid for å installere den.

Mac App Store

/en/tr_no-basic-computer-skills/avinstallere-programvare-fra-windowspcen/content/