Grunnleggende IT-ferdigheter: Gratis programvare

Lesson 5: Gratis programvare

/en/tr_no-basic-computer-skills/nedlasting-og-opplasting/content/

Gratis programvare

En smarttelefon omgitt av appikoner

Det finnes gratis-applikasjoner tilgjengelig for nesten alle formål du kan forestille deg. Hvis du leter etter en gratis-applikasjon for en bestemt oppgave, eller ønsker å finne et gratis alternativ til en dyr, kommersiell applikasjon, finnes det sannsynligvis noe å på Internett. Ofte er den største utfordringen å finne de sikreste og mest pålitelige gratis-applikasjonene blant tusenvis av applikasjoner.

Den beste måten å finne gratis programvare til Windows på, er som oftest å et Internett-søk . På Android og iOS-enheter, kan en finne gratis programvare ved å søke etter apper som er oppført som gratis i Play Store eller App Store. For Mac OS, er både App Store og Internett-søk effektive metoder for å finne gratis programvare.

Når det ikke kreves betaling for å bruke programvare, kalles det gjerne gratis-programmer eller freeware.

Trygt søk etter gratis programvare

Når du søker etter gratis programvare, er det viktig å skille god programvare fra dårlig eller skadelig programvare. Disse trinnene vil hjelpe deg med å finne et program som er trygt, pålitelig, og som utfører de funksjonene du trenger.

 • Identifiser dine behov og de oppgavene du ønsker å gjøre. Trenger du et enkelt verktøy eller noe veldig kraftig? Er du ute etter noe som er generelt nyttig eller er det en mer spesialisert oppgave du skal prøve på? Er du bare ute etter å spare penger?
 • Søk etter informasjon om applikasjonen før du laster den ned. Finn ut om utgiveren er pålitelig og godt rykte, at programmet er trygt og stabilt, og har de funksjonene du ønsker.
 • Les anmeldelser på nøytrale tredjeparts nettsteder; en utgiver kan fjerne negative vurderinger fra sitt eget nettsted.
 • Ikke klikk på villedende reklame som er laget for å ligne nedlastingskoblinger eller feilmeldinger. Undersøk nøye nedlastingskoblinger før du klikker på dem, eller installer en adblocker .
 • Unngå malware som kan følge med installasjonsprogramvaren. Dersom et installasjonsprogram har alternativer for søkefelt for tilpassede søk eller andre programmer som virker irrelevant, så ikke installer disse.
 • Last heller ned direkte fra utviklerens hjemmeside enn fra en tredjeparts nettsted. Hos mange tredjeparts filarkiv-sider følger det malware med installasjonsfilene.
 • Skann for virus og malware umiddelbart etter du har installert en ny applikasjon. Det beste er å unngå å installere malware, men en skanner vil som oftest fange det opp hvis du har oversett noe.
Villedende annonser på nedlastingsside


I bildet ovenfor er det nedlastingsknappen nederst til venstre som er den virkelige nedlastingslenken. De to andre er villedende annonser.

Husk at disse sikkerhetstipsene er god praksis enten du laster ned gratis programvare eller programvare du betaler for. Det er ingenting som hindrer en distributør fra å legge malware ved en applikasjon selv om du må betale for å laste ned applikasjonen. Det finnes massevis av kommersiell programvare som enten er ustabile eller ineffektive. Vær alltid på vakt mot denne utbredte, samvittighetsløse praksisen, slik at du unngår dem og velger den beste programvaren for dine behov.

Eksempler på gratis programvare

En av de største fordelene med gratis programvare er at du kan søke på dine spesifikke behov for å finne den applikasjonen som er riktig for deg. Men noen ganger kan det også være nyttig å se hvilke applikasjoner andre bruker. Her er en liste over noen av våre favoritter av gratis programvare for alminnelige oppgaver.

Sikkerhet og systemoptimalisering

Produktivitet

Media

Hvorfor er noe programvare gratis?

Det er ulike grunner til at en utvikler ikke vil ta betalt for programvaren. I de fleste tilfeller tjener utviklerne penger på andre måter. Her er noen av de vanligste måtene gratis programvare generer inntekter på.

 • Donasjoner: Programvaren er gratis, men brukerne kan gi penger for å støtte utvikleren.
 • Annonser: Utvikler blir betalt av andre selskaper gjennom annonser i programvaren eller på utviklerens hjemmeside.
 • Data-mining: Programvaren samler inn informasjon om brukere og selger dette videre til annonsører eller markedsforskning. Dette gjøres ofte i kombinasjon med reklame.
 • Kobling med annen programvare: Andre programvare-distributører betaler utvikler for å benytte programvaren inn i sin egen programvare. Dette inkluderer som oftest malware.
 • I-app-kjøp: Basis programvaren er gratis, men brukerne må betale for å låse opp ekstra funksjoner.
 • Premium-versjoner eller abonnement: Selve programvaren er gratis, men utvikleren selger mer avanserte versjoner av applikasjonen eller andre applikasjoner.

Det er heller ikke alle programvareutviklere som tjener penger på programvaren de utvikler. De kan ha full jobb og utvikler programvare som en hobbyaktivitet. De kan jobbe under en lisens som forbyr utvikleren å tjene penger på programvaren, eller de bare ønsker å bidra til gratis-programvare-miljøer på internett.

Noe programvare er fritt tilgjengelig fordi utviklerne holder seg til visse sosiale og etiske retningslinjer. Denne programvaren kalles "software libre", eller bare fri programvare. I dette tilfellet brukes definisjonen av fri som i frihet, og ikke gratis. Du kan lese mer om denne typen av fri programvare hos Mozilla Foundation eller Free Software Foundation .

Støtte gratis programvareutviklere

Hvis du, etter å ha brukt fri programvare en stund er fornøyd med applikasjonene du bruker, kan du vurdere å støtte utviklerne. Besøk deres nettsider, og se etter måter du kan hjelpe dem på. Der kan de ha koblinger som lar deg gi penger, melde interesse for å bidra med dine talenter inn i deres prosjekter, eller rose deres programvare på sosiale medier. Men husk, din støtte er et valg, ikke en plikt. Samfunn for fri programvare vokser videre gjennom individuelle bidrag og gjensidig støtte.

/en/tr_no-basic-computer-skills/hva-er-en-pdffil/content/