Computer Basiskennis: Uw computer schoonhouden

Lesson 16: Uw computer schoonhouden

/en/tr_nl-computer-basics/de-cloud-leren-begrijpen/content/

Uw computer fysiek schoon houden

Stof is niet alleen onaantrekkelijk. Het kan delen van uw computer beschadigen of zelfs kapot maken. Regelmatig schoonmaken van uw computer zal u helpen om het goed te laten werken en dure reparaties te voorkomen.

Bekijk de onderstaande video om te leren hoe je een computer schoon kunt houden.

Het toetsenbord reinigen

Stof, voedsel, vloeistof en andere deeltjes kunnen vast komen te zitten onder de toetsen op uw toetsenbord, waardoor het niet goed meer kan werken. De eenvoudige reinigingstips hieronder kunnen helpen om je toetsenbord schoon te houden.

 1. Ontkoppel het toetsenbord van de USB- of PS / 2-poort. Als het toetsenbord op de PS / 2-poort is aangesloten, moet u de computer afsluiten voordat u deze loskoppelt.
 2. Draai het toetsenbord ondersteboven en schud het voorzichtig om vuil en stof te verwijderen.
 3. Gebruik een blikje perslucht om tussen de toetsen schoon te maken.
 4. het toetsenbord reinigen met perslucht
 5. Bevochtig een katoenen doek of keukenrol met ontsmettingsalcohol en gebruik deze om de bovenkant van de toetsen schoon te maken. Giet geen alcohol of andere vloeistoffen direct op de toetsen.
 6. Sluit het toetsenbord opnieuw op de computer aan zodra het droog is. Als u het op een PS / 2-poort aansluit, moet u dit aansluiten voordat u de computer inschakelt.

Omgaan met vloeistoffen

Als u vloeistof op het toetsenbord morst, schakelt u de computer snel uit en koppelt u het toetsenbord los. Draai vervolgens het toetsenbord ondersteboven en laat de vloeistof weglopen.

Als de vloeistof plakkerig is, moet u het toetsenbord op zijn kant houden onder stromend water om de kleverige vloeistof weg te spoelen. Draai vervolgens het toetsenbord ondersteboven om het twee dagen te laten uitlekken, voordat u het opnieuw aansluit. Houd er rekening mee dat het toetsenbord op dat moment mogelijk niet kan worden hersteld, maar de bovenstaande methode is waarschijnlijk de beste optie.

Om deze situatie helemaal te voorkomen, raden we aan om drankjes weg te houden van de computer.

De muis schoonmaken

Er zijn twéé typen muizen: optisch of mechanisch. Elk wordt op dezelfde manier gereinigd, hoewel de mechanische muis wat meer werk vereist.

 • Optische muizen vereisen geen inwendige reiniging omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten; de muisbeweging die zichtbaar is op het scherm kan echter na verloop van tijd 'plakkerig' worden als zich stof verzamelt in de buurt van de lichtzender. Hiermee bedoelen we dat de muiscursor zich dan onregelmatig gaat bewegen, of helemaal niet meer beweegt.
  een optische muis
 • Mechanische muizen zijn vooral gevoelig voor stof- en andere deeltjes die zich in de muis kunnen ophopen, waardoor de muisbeweging op het scherm moeilijk kan worden gevolgd of de cursor moeilijk verplaatst. Als de muisaanwijzer niet soepel beweegt, moet de muis mogelijk worden schoongemaakt.
  een mechanische muis

De eenvoudige reinigingstips hieronder helpen uw muis schoon te houden:

 1. Koppel de muis los van de USB- of PS / 2-poort. Als de muis op de PS / 2-poort is aangesloten, moet u de computer afsluiten voordat u hem loskoppelt.
 2. Bevochtig een katoenen doek met ontsmettingsalcohol en gebruik deze om de boven- en onderkant van de muis schoon te maken.
 3. Als u een mechanische muis hebt, verwijdert u de volgkogel door de kogelafdekring tegen de klok in te draaien. Reinig vervolgens de volgkogel en de binnenkant van de muis met een katoenen doek bevochtigd met ontsmettingsalcohol.
  een trackballmuis schoonmaken
 4. Laat alle onderdelen drogen voordat u de muis opnieuw monteert en opnieuw aansluit. Als u de muis op een PS / 2-poort aansluit, moet u de muis aansluiten voordat u de computer inschakelt.

Als u de muis een snelle reiniging wilt geven, plaatst u deze op een schoon vel papier en beweegt u de muis heen en weer. Een deel van het stof en de deeltjes moeten op het papier afwrijven.

De monitor reinigen

Vuil, vingerafdrukken en stof kunnen uw computerscherm moeilijk leesbaar maken; het is echter eenvoudig om uw scherm schoon te maken wanneer dat nodig is. Er zijn monitorschoonmaaksets die u kunt kopen, maar deze kunnen uw monitor beschadigen als deze is ontworpen voor een ander type monitor. Een beeldschermreiniger die is ontworpen voor glazen schermen, werkt bijvoorbeeld mogelijk niet bij sommige niet-glazen LCD-schermen. De veiligste methode is eenvoudigweg een zachte schone doek bevochtigd met water gebruiken.

Gebruik geen glasreiniger om een ​​monitor schoon te maken. Veel schermen hebben anti-glare coatings die kunnen worden beschadigd door een glasreiniger.

 1. Zet de computer uit.
 2. Koppel de monitor los van de voeding. Als u een laptop gebruikt, ontkoppel dan de laptop en verwijder de accu.
 3. Gebruik een zachte, schone doek bevochtigd met water om het scherm schoon te vegen.
  het schoonmaken van een laptopscherm met een doek

Spuit geen vloeistoffen direct op het scherm. De vloeistof kan in de monitor lekken en de interne componenten beschadigen.

Tips voor het reinigen van andere computeroppervlakken

Van tijd tot tijd moet u de behuizing van uw computer en de zijkanten en achterkant van de monitor schoonmaken om ophoping van stof en vuil te voorkomen. Hier zijn enkele tips die u kunt gebruiken bij het reinigen van deze oppervlakken.

 • Stof is de grootste vijand van je computer. Gebruik een antistatische doek om uw computerbehuizing lichtjes te stofvrij te maken. Gebruik geen meubelreinigers of sterke oplosmiddelen.
 • een computerbehuizing schoonmaken
 • Gebruik een bus met samengeperste lucht om vuil uit de luchtinlaatsleuven te blazen.
 • Glasreiniger bestaat voornamelijk uit ammoniak en water en is een veilige reinigingsoplossing voor computeroppervlakken. Hoe milder de oplossing, hoe beter.
 • Reinig de behuizing, c.q. de computerkast en de behuizing van de monitor (maar niet het beeldscherm) door een veilige reinigingsoplossing op een papieren doekje of antistatische doek te sproeien en in een neerwaartse beweging af te vegen.

Houd het koel

Beperk de luchtstroom rond uw computer niet. Een computer kan veel warmte genereren, dus de behuizing heeft ventilatoren die voorkomen dat hij oververhit raakt. Vermijd het stapelen van papieren, boeken en andere items rond uw computer.

Veel computerbureaus hebben een afgesloten compartiment voor de computerbehuizing. Als u dit type bureau heeft, kunt u de behuizing plaatsen zodat deze niet tegen de achterkant van het bureau aanligt of staat. Als het compartiment een deur heeft, kunt u die beter open laten staan ​​om de luchtstroom te verbeteren.

/en/tr_nl-computer-basics/uw-computer-beschermen/content/