Computer Basiskennis: Het Besturingssysteem leren kennen

Lesson 12: Het Besturingssysteem leren kennen

/en/tr_nl-computer-basics/aan-de-slag-gaan-met-uw-eerste-computer/content/

Kennismaking met het besturingssysteem van uw computer

Nu u de absolute basiskennis van het gebruik van een computer kent, is het tijd om meer te weten te komen over het besturingssysteem van uw computer. We behandelen de twee meest voorkomende besturingssystemen in deze les: Microsoft Windows en Mac OS X.

Bekijk de onderstaande video om de basisprincipes van het gebruik van Windows te leren.

Bekijk de onderstaande video om de basisprincipes van het gebruik van Mac OS X te leren.

Kennismaken met de interface

Zowel pc's als Macs gebruiken een grafische gebruikersinterface (GUI) en deze hebben elk hun eigen uiterlijk. De onderstaande interactieve modules laten u kennismaken met de Windows- en Mac-interfaces.

Klik op de knoppen in het onderstaande interactieve bestand voor meer informatie over de Windows-interface.

bewerk hotspots Windows bureaublad

Klik op de knoppen in het onderstaande interactieve bestand voor meer informatie over de Mac OS X-interface.

bewerk hotspots os x desktop

Als u problemen ondervindt met zien of horen, of als u problemen ondervindt bij het manipuleren van de muis of het toetsenbord, zijn er veel instellingen die u kunnen helpen uw computer gemakkelijker te gebruiken. Raadpleeg onze les over het gebruik van toegankelijkheidsfuncties voor meer informatie .

Alles over het bestandssysteem van je computer

Ongeacht het besturingssysteem dat u gebruikt, uw computer gebruikt mappen om alle verschillende bestanden en toepassingen die het bevat te ordenen. Mappictogrammen op uw computer zijn ontworpen om eruit te zien als bestandsmappen vol met documenten of afbeeldingen.

Mappen op het bureaublad

Elk besturingssysteem heeft een eigen bestandssysteem, waarmee u uw mappen en bestanden kunt vinden. Als u een Windows-pc hebt, gebruikt u de bestandsverkenner (ook bekend als Windows Verkenner). Als u een Mac heeft, gebruikt u de Finder. Hier zullen we het hebben over de basisfuncties die gemeenschappelijk zijn voor alle computerbestandssystemen.

Voor meer informatie over bestandssystemen op Macs, lees onze les over Werken met bestanden in de handleiding van OS X Basis . Raadpleeg de les Werken met bestanden voor meer informatie over pc-bestandssystemen in onze Windows Basics- zelfstudie.

Het bestandssysteem van uw computer openen

Of u nu een pc of een Mac gebruikt, het pictogram van het bestandssysteem bevindt zich linksonder op het scherm. Op een pc ziet het pictogram van de Verkenner eruit als een map, zoals in de onderstaande afbeelding.

screenshot van Windows 8

Op een Mac ziet het Finder-pictogram eruit als een gezicht in het Dock, zoals in de onderstaande afbeelding.

screenshot van OS X

In beide besturingssystemen kunt u het bestandssysteem ook openen door op een map op uw bureaublad te klikken.

Basis navigatie

Of u nu Windows Explorer of Finder gebruikt, de basisnavigatie werkt op dezelfde manier. Als u het gewenste bestand ziet, kunt u erop dubbelklikken met uw muis. Anders kunt u het navigatievenster aan de linkerkant van het venster gebruiken om een ​​andere locatie te selecteren.

screenshot van Windows 8

Bestanden verwijderen

OS X en Windows gebruiken een prullenbak of Prullenbak om te voorkomen dat u per ongeluk bestanden verwijdert. Wanneer u een bestand verwijdert, wordt het verplaatst naar de prullenbak. Als u van gedachten verandert, kunt u het bestand terugzetten naar de oorspronkelijke locatie.

verplaats een bestand naar de prullenbak

Als u het bestand permanent wilt verwijderen, moet u de Prullenbak of Prullenbak legen. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het pictogram en selecteer Leeg.

gebruik van de prullenbak

Bestanden en applicaties openen

Elke toepassing op uw computer heeft een groep bestandstypen of indelingen die u kunt openen. Wanneer u dubbelklikt op een bestand, gebruikt uw computer automatisch de juiste toepassing om deze te openen. In ons voorbeeld openen we een Microsoft Word-document (Chicago Trip Details) dat wordt geopend in Microsoft Word.

een bestand openen

Het kan echter voorkomen dat u een toepassing wellicht direct wilt openen in plaats van alleen maar een bestand te openen.

 • Als u een toepassing in Windows wilt openen, klikt u op de knop Start en selecteert u vervolgens de gewenste toepassing. Als u niet degene ziet die u zoekt, kunt u klikken op Alle programma's / Alle apps om een ​​volledige lijst te zien of typt u de naam van de toepassing op uw toetsenbord om ernaar te zoeken. In het onderstaande voorbeeld openen we Internet Explorer.
  Internet Explorer openen
 • Als u een toepassing op een Mac wilt openen, klikt u op het pictogram van de toepassing in het Dock. Als u niet degene ziet die u zoekt, klikt u op het Spotlight-pictogram in de rechterbovenhoek van het scherm en typt u vervolgens de naam van de toepassing op uw toetsenbord om ernaar te zoeken. In het onderstaande voorbeeld openen we Safari.
  Safari op het dok openen

De instellingen van uw computer aanpassen

Wanneer u een nieuwe computer gaat gebruiken, kunt u beginnen met het aanpassen van de computerinstellingen. Het aanpassen van uw instellingen kan variëren van eenvoudige taken zoals het wijzigen van uw bureaubladachtergrond tot geavanceerdere taken zoals het aanpassen van uw beveiligings- of toetsenbordinstellingen.

 • Klik in Windows 10 op de knop Start en selecteer vervolgens Instellingen.
  open de app Instellingen op Windows 10
 • In Windows 8.1 en eerder, klik op de Start-knop, zoek en selecteer het Configuratiescherm. Lees de les Aanpassen van uw instellingen in onze Windows Basics- zelfstudie voor meer informatie over het configuratiescherm.
  het Configuratiescherm openen
 • Klik op een Mac op het Apple-pictogram en selecteer vervolgens Systeemvoorkeuren. Bekijk onze les Uw instellingen aanpassen in onze OS X Basics- zelfstudie voor meer informatie over Systeemvoorkeuren.
  Systeemvoorkeuren openen

Uw computer afsluiten

Als u klaar bent met uw computer, is het belangrijk om deze op de juiste manier af te sluiten.

 • Als u Windows wilt afsluiten, klikt u op de knop Start en selecteert u vervolgens Afsluiten (in sommige versies kan dit zeggen Computer uitschakelen of er uitzien als een machtssymbool).
  screenshot van Windows 7
 • Als u een Mac wilt afsluiten, klikt u op het Apple-pictogram en selecteert u vervolgens Afsluiten.
  Mac OS X afsluiten

/en/tr_nl-computer-basics/verbinding-maken-met-het-internet/content/