/en/tr_nl-computer-basics/draagbare-apparaten/content/
Een besturingssysteem is de belangrijkste software die op een computer wordt uitgevoerd. Het beheert het geheugen en de processen van de computer, evenals alle aanwezige software en hardware. U kunt ook communiceren met de computer zonder te weten hoe u de taal van de computer spreekt. Zonder een besturingssysteem is een computer nutteloos.
Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over besturingssystemen.
Het besturingssysteem van uw computer (OS) beheert alle software en hardware op de computer. Meestal zijn er verschillende computerprogramma's tegelijkertijd actief en ze moeten allemaal toegang hebben tot de centrale verwerkingseenheid (CVE, (Eng. "CPU' )), het geheugen en de opslag van uw computer. Het besturingssysteem coördineert dit allemaal om ervoor te zorgen dat elk programma krijgt wat het nodig heeft.
Besturingssystemen zijn meestal vooraf geladen op elke computer die u koopt. De meeste mensen gebruiken het besturingssysteem dat bij hun computer wordt geleverd, maar het is mogelijk om besturingssystemen te upgraden of zelfs te wijzigen. De drie meest gebruikte besturingssystemen voor pc's zijn Microsoft Windows, Mac OS X en Linux.
Moderne besturingssystemen gebruiken een grafische gebruikersinterface of GUI. Met een GUI kunt u uw muis gebruiken om op pictogrammen, knoppen en menu's te klikken. Alles wordt ook duidelijk weergegeven op het scherm met een combinatie van afbeeldingen en tekst.
De GUI van elk besturingssysteem heeft een andere look en feel, dus als u naar een ander besturingssysteem overschakelt, lijkt dit in eerste instantie misschien onbekend. Moderne besturingssystemen zijn echter ontworpen om gemakkelijk in gebruik te zijn en de meeste basisprincipes zijn hetzelfde.
Microsoft heeft het Windows-besturingssysteem halverwege de jaren tachtig gemaakt. In de loop der jaren zijn er veel verschillende versies van Windows geweest, maar de meest recente versies zijn Windows 10 (uitgebracht in 2015), Windows 8 (2012), Windows 7 (2009) en Windows Vista (2007). Windows is voorgeladen op de meeste nieuwe pc's, waardoor dit het populairste besturingssysteem ter wereld is.
Bekijk onze tutorials over Windows Basics en specifieke Windows-versies voor meer informatie.
Mac OS is een reeks besturingssystemen die door Apple zijn gemaakt. Het wordt vooraf geladen op alle nieuwe Macintosh-computers of Macs. Alle recente versies staan bekend als OS X (uitgesproken als OS Ten) en de specifieke versies omvatten El Capitan (uitgebracht in 2015), Yosemite (2014), Mavericks (2013), Mountain Lion (2012) en Lion (2011) .
Volgens StatCounter Global Stats zijn Mac OS X-gebruikers goed voor minder dan 10 procent van de wereldwijde besturingssystemen. Dit is veel lager dan het percentage Windows-gebruikers (meer dan 80 procent). Een reden hiervoor is dat Apple-computers meestal duurder zijn. Veel mensen geven echter de voorkeur aan het uiterlijk van Mac OS X boven Windows.
Bekijk onze tutorials over OS X Basics en specifieke OS X- versies voor meer informatie.
Linux (spreek uit als LINN-ux) is een familie van open-source besturingssystemen, wat betekent dat ze door iedereen over de hele wereld kunnen worden aangepast en gedistribueerd. Dit is anders dan merkgebonden software zoals Windows, die alleen kan worden aangepast door het bedrijf dat de software bezit. De voordelen van Linux zijn dat het gratis is, en er zijn veel verschillende versies waaruit je kunt kiezen.
Volgens StatCounter Global Stats zijn Linux-gebruikers verantwoordelijk voor minder dan 2 procent van de wereldwijde besturingssystemen. De meeste servers draaien echter op Linux omdat het relatief eenvoudig aan te passen is.
Bezoek de Ubuntu- , Linux Mint- en Fedora- websites voor meer informatie over verschillende distributies van Linux of verwijs naar onze Linux Mint Resources . Voor een uitgebreidere lijst, kun je de MakeUseOf-lijst van de beste Linux-distributies bezoeken .
De besturingssystemen die we tot nu toe hebben behandeld, zijn ontworpen om op desktop- en laptopcomputers te worden uitgevoerd. Mobiele apparaten zoals telefoons, tabletcomputers en MP3-spelers verschillen van desktop- en laptopcomputers, dus ze gebruiken besturingssystemen die speciaal zijn ontworpen voor mobiele apparaten. Voorbeelden van mobiele besturingssystemen zijn Apple iOS en Google Android. In de onderstaande schermafbeelding ziet u iOS op een iPad draaien.
Besturingssystemen voor mobiele apparaten zijn over het algemeen niet zo volledig uitgerust als die voor desktop- en laptopcomputers, en ze kunnen niet alle dezelfde software gebruiken. Je kunt echter nog steeds een heleboel dingen met ze doen, zoals films bekijken, op internet surfen, je agenda beheren en games spelen.
Raadpleeg onze tutorials over mobiele apparaten voor meer informatie over mobiele besturingssystemen.
/en/tr_nl-computer-basics/toepassingsprogrammas-begrijpen/content/