Computer Basiskennis: Aan de slag gaan met het Internet

Lesson 14: Aan de slag gaan met het Internet

/en/tr_nl-computer-basics/verbinding-maken-met-het-internet/content/

Aan de slag met internet

Het internet is een wereldwijd netwerk van miljarden computers en andere elektronische apparaten. Met internet is het mogelijk om bijna alle informatie te benaderen, te communiceren met iemand anders in de wereld en nog veel meer. U kunt dit allemaal op uw computer doen.

Verbinding maken met internet

Een apparaat moet met internet zijn verbonden voordat u het internet kunt openen. Als u van plan bent thuis internet te gebruiken, moet u meestal een internetverbinding aanschaffen bij een internetprovider, die waarschijnlijk een telefoonbedrijf, een kabelbedrijf of de overheid is. Andere apparaten verbinden meestal met het internet via Wi-Fi of mobiele internetverbindingen. Soms bieden bibliotheken, cafés en scholen gratis wifi aan voor hun klanten en/of studenten of leerlingen.

Computers maken draadloos verbinding met internet

Als u niet zeker weet hoe u uw apparaat met het internet moet verbinden, bekijkt u onze les over hoe u verbinding kunt maken met internet of kunt u iemand om hulp vragen.

Surfen op het web

De meeste informatie op internet is gepubliceerd op websites. Nadat u bent verbonden met internet, kunt u websites openen met behulp van een soort applicatie die een webbrowser wordt genoemd.

Een website is een verzameling verwante tekst, afbeeldingen en andere bronnen. Websites kunnen lijken op andere media, zoals krantenartikelen of televisieprogramma's, of ze kunnen interactief zijn op een manier die uniek is voor computers. Het doel van een website kan bijna alles zijn: een nieuwsplatform, een advertentie, een online bibliotheek, een forum voor het delen van afbeeldingen of een educatieve site zoals wij!

Een leerling die GCFLearnFree.org doorbladert

Met een webbrowser kunt u verbinding maken met websites en die bekijken. De webbrowser zelf is niet het internet, maar geeft pagina's op internet weer. Elke website heeft een uniek adres. Door dit adres in uw webbrowser in te voeren, kunt u verbinding maken met die website en zal uw webbrowser deze weergeven.

Navigeren door websites

Websites hebben vaak links naar andere sites, ook wel hyperlinks genoemd. Dit zijn vaak delen van de tekst op de website. Ze zijn meestal blauw gekleurd en soms zijn ze onderstreept of vetgedrukt. Als u op de tekst klikt, laadt uw browser een andere pagina. Webauteurs gebruiken hyperlinks om relevante pagina's te verbinden. Dit web van links is een van de meest unieke kenmerken van internet, wat aan het internet de oude naam World Wide Web (WWW) heeft verleend.

Elke website heeft een uniek adres, een URL genaamd. U zult opmerken dat wanneer u op een koppeling klikt, de URL verandert wanneer uw browser een nieuwe pagina laadt. Als u een URL in de adresbalk van uw browser typt, laadt uw browser de pagina die aan die URL is gekoppeld. Het is net als een huisadres, dat uw browser laat weten waar die op het internet naartoe moet gaan.

Een zoekmachine en een relevant resultaat.

Wanneer u op zoek bent naar specifieke informatie op internet, kan een zoekmachine u helpen. Een zoekmachine is een gespecialiseerde website die is ontworpen om u te helpen bij het vinden van andere websites. Als u trefwoorden of een woordgroep in een zoekmachine typt, wordt een lijst weergegeven met websites die relevant zijn voor uw zoektermen.

Andere dingen die u op internet kunt doen

Een van de beste eigenschappen van internet is de mogelijkheid om vrijwel direct met iedereen in de wereld te communiceren. E-mail is een van de oudste en meest universele manieren om te communiceren en informatie te delen op internet, en miljarden mensen gebruiken het. Met sociale media kunnen mensen op verschillende manieren verbinding maken en online communities bouwen.

Mensen die communiceren op internet.

Er zijn ook veel andere dingen die u op internet kunt doen. Er zijn duizenden manieren om het nieuws bij te houden of voor alles online te winkelen . U kunt uw rekeningen betalen, uw bankrekeningen beheren , nieuwe mensen ontmoeten, tv kijken of nieuwe vaardigheden leren. Je kunt bijna alles online leren of doen.

Andere bronnen

/en/tr_nl-computer-basics/de-cloud-leren-begrijpen/content/