Υπολογιστικά Φύλλα Google: Ξεκινώντας με τα Υπολογιστικά Φύλλα Google (Getting Started with Google Sheets)

Lesson 8: Ξεκινώντας με τα Υπολογιστικά Φύλλα Google (Getting Started with Google Sheets)

/en/tr_el-google-sheets/-converting-and-printing-docs/content/

Εισαγωγή

Τα Υπολογιστικά Φύλλα Google σάς επιτρέπουν να οργανώνετε, να επεξεργάζεστε και να αναλύετε διαφορετικούς τύπους πληροφοριών χρησιμοποιώντας υπολογιστικά φύλλα. Σε αυτό το μάθημα, θα μάθετε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπολογιστικά φύλλα και πώς να περιηγηθείτε στη διεπαφή Υπολογιστικών Φύλλων Google. Θα μάθετε επίσης τους βασικούς τρόπους εργασίας με κελιά και το περιεχόμενο των κελιών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου επιλογής κελιών, εισαγωγής περιεχομένου και αντιγραφής και επικόλλησης κελιών.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε μια επισκόπηση των Υπολογιστικών Φύλλων Google.

Όλα για τα Υπολογιστικά Φύλλα Google

Τα Υπολογιστικά Φύλλα Google είναι μια online εφαρμογή υπολογιστικού φύλλου που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε και να οργανώνετε διαφορετικούς τύπους πληροφοριών, όπως το Microsoft Excel. Παρόλο που τα Υπολογιστικά Φύλλα Google δεν προσφέρουν όλες τις προηγμένες λειτουργίες του Excel, είναι εύκολο να δημιουργήσετε και να επεξεργαστείτε υπολογιστικά φύλλα που κυμαίνονται από το απλό έως το πολύπλοκο.

Ενώ ίσως σκέφτεστε, ότι τα υπολογιστικά φύλλα χρησιμοποιούνται μόνο από ορισμένα άτομα για να επεξεργάζονται περίπλοκους αριθμούς και δεδομένα, στην πραγματικότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια ποικιλία καθημερινών εργασιών. Είτε ξεκινάτε έναν προϋπολογισμό, προγραμματίζετε έναν κήπο είτε δημιουργείτε ένα τιμολόγιο ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε, τα υπολογιστικά φύλλα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να οργανώσετε τις πληροφορίες.

Ανατρέξτε στην παρακάτω παρουσίαση διαφανειών για να μάθετε μερικούς από τους άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπολογιστικά φύλλα.

Για να δημιουργήσετε ένα νέο υπολογιστικό φύλλο Google:

  1. Κατά την προβολή του Google Drive, κάντε κλικ στην επιλογή Νέο και επιλέξτε Υπολογιστικά Φύλλα Google από το αναπτυσσόμενο μενού.
    Δημιουργία νέου υπολογιστικού φύλλου
  2. Το υπολογιστικό φύλλο θα εμφανιστεί σε μια νέα καρτέλα προγράμματος περιήγησης.
    Το νέο υπολογιστικό φύλλο
  3. Για να ονομάσετε το υπολογιστικό φύλλο, εντοπίστε και επιλέξτε 'Υπολογιστικό φύλλο χωρίς τίτλο' στο επάνω μέρος της σελίδας. Πληκτρολογήστε ένα όνομα για το υπολογιστικό φύλλο και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Enter στο πληκτρολόγιό σας.
    Μετονομασία νέου υπολογιστικού φύλλου
  4. Το υπολογιστικό σας φύλλο θα μετονομαστεί.
    Το μετονομασμένο υπολογιστικό φύλλο
  5. Όποτε θέλετε να προβάλετε ή να επεξεργαστείτε το υπολογιστικό φύλλο, μπορείτε να έχετε πάλι πρόσβαση σε αυτό από το Google Drive, όπου θα αποθηκευτεί αυτόματα.
    Το νέο αρχείο που δημιουργήθηκε στο Google Drive

Πιθανά παρατηρήσατε ότι δεν υπάρχει κουμπί αποθήκευσης. Αυτό συμβαίνει επειδή το Google Drive χρησιμοποιεί τη λειτουργία αυτόματης αποθήκευσης, η οποία αποθηκεύει αυτόματα και αμέσως τα αρχεία σας καθώς τα επεξεργάζεστε.

Η δυνατότητα αυτόματης αποθήκευσης

Η διεπαφή Υπολογιστικών φύλλων Google

Για να χρησιμοποιήσετε και να επεξεργαστείτε υπολογιστικά φύλλα, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τη διεπαφή Υπολογιστικών Φύλλων Google.

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεπαφή Υπολογιστικών φύλλων Google.

    Μενού γραμμής εργαλείων: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές του μενού της γραμμής εργαλείων για να επεξεργαστείτε και να τροποποιήσετε το υπολογιστικό σας φύλλο με διάφορους τρόπους. Κάντε κλικ σε ένα μενού και επιλέξτε την ενέργεια που θέλετε από την αναπτυσσόμενη λίστα.
    Τίτλος υπολογιστικού φύλλου: Από προεπιλογή, κάθε νέο υπολογιστικό φύλλο ονομάζεται Υπολογιστικό Φύλλο χωρίς τίτλο. Κάντε κλικ στον τίτλο για να μετονομάσετε το υπολογιστικό φύλλο.
    Επιλογές συνεργασίας: Οι επιλογές συνεργασίας σας επιτρέπουν να μοιράζεστε το υπολογιστικό σας φύλλο με άλλους και να κάνετε σχόλια κατά την εργασία σας.
    Γραμμή εργαλείων συντόμευσης: Αυτή η γραμμή εργαλείων παρέχει βολικά πλήκτρα συντόμευσης για τη μορφοποίηση των δεδομένων στο υπολογιστικό φύλλο, όπως μέγεθος γραμματοσειράς, ευθυγράμμιση κειμένου και χρώμα κειμένου.
<
    Στήλη: Μια στήλη είναι μια ομάδα κελιών που εκτείνεται κάθετα από πάνω προς τα κάτω. Οι στήλες προσδιορίζονται με γράμματα. Η στήλη C έχει επιλεγεί σε αυτό το παράδειγμα.
    Γραμμή: Μια σειρά είναι μια ομάδα κελιών που εκτείνεται οριζόντια από πλευρά σε πλευρά. Οι σειρές προσδιορίζονται με αριθμούς. Η γραμμή 9 έχει επιλεγεί σε αυτό το παράδειγμα.
    Κελί: Κάθε ορθογώνιο σε ένα υπολογιστικό φύλλο ονομάζεται κελί. Ένα κελί είναι η τομή μιας σειράς και μιας στήλης. Κάντε κλικ για να επιλέξετε ένα κελί. Το στοιχείο Α1 επιλέγεται σε αυτό το παράδειγμα.
    Γραμμή εργαλείων φύλλων: Κάθε υπολογιστικό φύλλο μπορεί να έχει πολλά φύλλα. Επιλέξτε τις καρτέλες φύλλων για να πλοηγηθείτε μεταξύ των φύλλων και κάντε κλικ στο σύμβολο συν (+) για να προσθέσετε ένα νέο φύλλο.
    Γραμμή τύπων: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή τύπων για να εισάγετε και να επεξεργαστείτε συναρτήσεις και τύπους για ένα συγκεκριμένο κελί.
    Πλοηγηθείτε στην Αρχική σελίδα των Υπολογιστικών Φύλλων Google: Κάντε κλικ σε αυτό το εικονίδιο για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα των Υπολογιστικών Φύλλων Google.
    Ειδοποίηση αποθήκευσης αλλαγών: Τα Υπολογιστικά φύλλα Google αποθηκεύουν αυτόματα τις αλλαγές σας κατά την εργασία σας. Η ειδοποίηση για την αποθήκευση αλλαγών σάς ενημερώνει ότι το υπολογιστικό σας φύλλο έχει αποθηκευτεί.

Βασικά στοιχεία για τα κελιά

Κάθε υπολογιστικό φύλλο αποτελείται από χιλιάδες ορθογώνια, τα οποία καλούνται κελιά. Ένα κελί είναι η τομή μιας σειράς και μιας στήλης. Οι στήλες αναγνωρίζονται με γράμματα (A, B, C), ενώ οι σειρές αναγνωρίζονται με αριθμούς (1, 2, 3).

Cell C10

Κάθε κελί έχει το δικό του όνομα ή διεύθυνση με βάση τη στήλη και τη σειρά του. Σε αυτό το παράδειγμα, το επιλεγμένο κελί τέμνει τη στήλη C και τη σειρά 10, οπότε η διεύθυνση του είναι C10. Σημειώστε ότι οι επικεφαλίδες στήλης και σειράς ενός κελιού καθίστανται πιο σκούρες όταν επιλέγεται το κελί.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε πολλαπλά κελιά ταυτόχρονα. Μια ομάδα κελιών είναι γνωστή ως περιοχή κελιών. Αντί για τη διεύθυνση ενός μονού κελιού, αναφερόμαστε σε μια περιοχή κελιών χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση κελιού του πρώτου και του τελευταίου κελιού της περιοχής που χωρίζονται από άνω και κάτω τελεία. Για παράδειγμα, μια περιοχή κελιών που περιέχει τα κελιά Α1, Α2, Α3, Α4 και Α5 θα γράφτεί ως Α1:Α5.

Στις παρακάτω εικόνες επιλέγονται δύο διαφορετικές περιοχές κελιών:

  • Περιοχή κελιών Α2:Α8
    Περιοχή κυττάρων Α2: Α8
  • περιοχή κελιών Α2:Β8
    Κυτταρική περιοχή Α2: Β8

Κατανόηση του περιεχομένου των κελιών

Κάθε πληροφορία που εισάγετε σε ένα υπολογιστικό φύλλο θα αποθηκευτεί σε ένα κελί. Κάθε κελί μπορεί να περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους περιεχομένου, όπως κείμενο, μορφοποίηση, τύπους και συναρτήσεις.

  • Κείμενο: Τα κελιά μπορούν να περιέχουν κείμενο, όπως γράμματα, αριθμούς και ημερομηνίες.
    Κελί κειμένου
  • Χαρακτηριστικά μορφοποίησης: Τα κελιά μπορούν να περιέχουν χαρακτηριστικά μορφοποίησης που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα γράμματα, οι αριθμοί και οι ημερομηνίες. Για παράδειγμα, τα ποσοστά μπορούν να εμφανιστούν ως 0,15 ή 15%. Μπορείτε ακόμη να αλλάξετε το χρώμα φόντου ενός κελιού.
    Μορφοποίηση κυψελών
  • Τύποι και συναρτήσεις: Τα κελιά μπορούν να περιέχουν τύπους και συναρτήσεις που υπολογίζουν τις τιμές των κελιών Στο παράδειγμά μας, το SUM (B2:B8) προσθέτει την τιμή κάθε κελιού στην περιοχή κελιών B2:B8 και εμφανίζει το σύνολο στο κελί B9.
    Κυτταρικοί τύποι

Για να επιλέξετε κελιά:

Για να εισάγετε ή να επεξεργαστείτε περιεχόμενο κελιού, θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε το κελί.

  1. Κάντε κλικ σε ένα κελί για να το επιλέξετε.
  2. Ένα μπλε πλαίσιο θα εμφανιστεί γύρω από το επιλεγμένο κελί.
    Επιλέγοντας ένα μόνο κελί

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε κελιά χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους στο πληκτρολόγιό σας.

Για να επιλέξετε μια περιοχή κελιών:

Μερικές φορές μπορεί να θέλετε να επιλέξετε μια μεγαλύτερη ομάδα ή περιοχή κελιών.

  1. Κάντε κλικ και σύρετε το ποντίκι μέχρι να επισημανθούν όλα τα κελιά που θέλετε να επιλέξετε.
  2. Απελευθερώστε το ποντίκι για να επιλέξετε το επιθυμητό εύρος κελιών.
    Πατώντας και σύροντας για να επιλέξετε πολλαπλά κελιά

Για να εισάγετε περιεχόμενο κελιού:

  1. Επιλέξτε το επιθυμητό κελί.
    Επιλογή κελιού
  2. Πληκτρολογήστε περιεχόμενο στο επιλεγμένο κελί και έπειτα πατήστε Enter. Το περιεχόμενο θα εμφανιστεί στο κελί και στη γραμμή τύπων. Μπορείτε επίσης να εισάγετε περιεχόμενο και να επεξεργαστείτε περιεχόμενο κελιών στη γραμμή τύπων.
    Το νέο περιεχόμενο κυττάρων

Για να διαγράψετε περιεχόμενο κελιού:

  1. Επιλέξτε το κελί που θέλετε να διαγράψετε.
  2. Πατήστε το πλήκτρο Delete ή Backspace στο πληκτρολόγιό σας. Τα περιεχόμενα του κελιού θα διαγραφούν.
    Διαγραφή περιεχομένου ενός κελιού

Για να αντιγράψετε και να επικολλήσετε κελιά:

Είναι εύκολο να αντιγράψετε περιεχόμενο που έχει ήδη εισαχθεί στο υπολογιστικό σας φύλλο και να επικολλήσετε αυτό το περιεχόμενο σε άλλα κελιά.

  1. Επιλέξτε τα κελιά που θέλετε να αντιγράψετε.
  2. Πατήστε Ctrl + C (Windows) ή Command + C (Mac) στο πληκτρολόγιό σας ή στο μενού Επεξεργασία > Αντιγραφή για να αντιγράψετε τα κελιά.
    Επιλογή του κελιού για αντιγραφή
  3. Επιλέξτε το κελί ή τα κελιά όπου θέλετε να επικολλήσετε το περιεχόμενο. Τα αντιγραμμένα κελιά θα έχουν τώρα ένα κουτί γύρω τους.
    Επιλέγοντας τον προορισμό για το αντιγραμμένο κελί
  4. Πατήστε Ctrl + V (Windows) ή Command + V (Mac) στο πληκτρολόγιό σας ή στο μενού Επεξεργασία > Επικόλληση για να επικολλήσετε τα κελιά.
    Το αντιγραμμένο και επικολλημένο περιεχόμενο κυττάρων

Για να κόψετε και να επικολλήσετε κελιά:

Σε αντίθεση με την αντιγραφή και επικόλληση, η οποία αντιγράφει το περιεχόμενο των κυττάρων, η κοπή και η επικόλληση μετακινούν περιεχόμενο μεταξύ κυττάρων.

  1. Επιλέξτε τα κελιά που θέλετε να κόψετε.
    Επιλογή της κυψέλης για κοπή
  2. Πατήστε Ctrl + X (Windows) ή Command + X (Mac) στο πληκτρολόγιό σας ή στο μενού Επεξεργασία > Αποκοπή για να αποκόψετε τα κελιά. Το περιεχόμενο του κυττάρου θα παραμείνει στην αρχική του θέση μέχρι να επικολληθούν τα κελιά.
  3. Επιλέξτε το στοιχείο ή τα κελιά όπου θέλετε να επικολλήσετε τα κελιά.
    Επιλέγοντας τον προορισμό για το κομμένο κελί
  4. Πατήστε Ctrl + V (Windows) ή Command + V (Mac) στο πληκτρολόγιό σας ή στο μενού Επεξεργασία > Επικόλληση για να επικολλήσετε τα κελιά.
    Το κομμένο και επικολλημένο περιεχόμενο κυττάρων

Μπορεί να υπάρχουν φορές που θέλετε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε μόνο ορισμένα μέρη του περιεχομένου ενός κελιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Ειδική Επικόλληση. Κάντε κλικ στην επιλογή Επεξεργασία στο μενού της γραμμής εργαλείων, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το στοιχείο Ειδική Επικόλληση και επιλέξτε την επιθυμητή επιλογή επικόλλησης από το αναπτυσσόμενο μενού.

Πρόσβαση στην επιλογή "Ειδική επικόλληση"

Για να σύρετε και να αποθέσετε κελιά:

Αντί να κόβετε και να επικολλάτε, μπορείτε να μεταφέρετε και να αποθέσετε κελιά για να μετακινήσετε τα περιεχόμενά τους.

  1. Επιλέξτε ένα κελί, στη συνέχεια τοποθετήστε το ποντίκι πάνω από ένα εξωτερικό άκρο του μπλε κουτιού. Ο δρομέας θα μετατραπεί σε εικονίδιο με το χέρι.
    Επιλογή κελιού για μεταφορά και απόθεση
  2. Κάντε κλικ και σύρετε το κελί στην επιθυμητή θέση.
    Κάνοντας κλικ και σύροντας ένα κελί
  3. Αφήστε το ποντίκι για να αφήσετε το κελί.
    Το χαμένο κελί

Για να χρησιμοποιήσετε τη λαβή πλήρωσης:

Μπορεί να υπάρχουν φορές που θέλετε να αντιγράψετε το περιεχόμενο ενός κελιού σε αρκετά άλλα κελιά του υπολογιστικού σας φύλλου. Θα μπορούσατε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε το περιεχόμενο σε κάθε κελί, αλλά αυτή η μέθοδος θα ήταν χρονοβόρα. Αντ 'αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λαβή πλήρωσης για να αντιγράψετε γρήγορα και να επικολλήσετε περιεχόμενο από ένα κελί σε οποιοδήποτε άλλο κελί της ίδιας σειράς ή στήλης.

  1. Επιλέξτε το κελί που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Ένα μικρό τετράγωνο, γνωστό ως λαβή πλήρωσης, θα εμφανιστεί στην κάτω δεξιά γωνία του κελιού.
  2. Τοποθετήστε το ποντίκι πάνω από τη λαβή πλήρωσης. Ο δρομέας θα αλλάξει σε μαύρο σταυρό.
    Επιλογή της λαβής πλήρωσης
  3. Κάντε κλικ και σύρετε τη λαβή πλήρωσης πάνω στα κελιά που θέλετε να γεμίσετε. Μια διακεκομμένη μαύρη γραμμή θα εμφανιστεί γύρω από τα κελιά που θα γεμίσουν.
    Γεμίστε τα κύτταρα με τη λαβή πλήρωσης
  4. Αφήστε το ποντίκι για να γεμίσετε τα επιλεγμένα κελιά.
    Τα γεμάτα κύτταρα

Χρησιμοποιώντας τη λαβή πλήρωσης για να συνεχίσετε μια σειρά

Η λαβή πλήρωσης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να συνεχίσει μια σειρά. Κάθε φορά που τα περιεχόμενα μιας σειράς ή μιας στήλης τηρούν μια διαδοχική ακολουθία, όπως αριθμούς (1, 2, 3) ή ημέρες (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη), η λαβή πλήρωσης θα μαντέψει τι θα ακολουθήσει στη σειρά. Στο παράδειγμά μας παρακάτω, η λαβή πλήρωσης χρησιμοποιείται για να επεκτείνει μια σειρά ημερομηνιών σε μια στήλη.

Χρησιμοποιώντας τη λαβή πλήρωσης για να επεκτείνετε μια σειρά


Η εκτεταμένη σειρά

Πρόκληση!

  1. Ανοίξτε τα Υπολογιστικά Φύλλα Google και δημιουργήστε ένα νέο κενό υπολογιστικό φύλλο.
  2. Αλλάξτε τον τίτλο του υπολογιστικού φύλλου από το υπολογιστικό φύλλο χωρίς τίτλο σε φύλλο πρακτικής.
  3. Στο κελί A1, πληκτρολογήστε την ημερομηνία χρησιμοποιώντας τη μορφή M / D / YY (για παράδειγμα, 5/30/17).
  4. Χρησιμοποιήστε τη λαβή πλήρωσης για να τοποθετήσετε ημερομηνίες στα κελιά A1: A10.
  5. Χρησιμοποιήστε τη μεταφορά και απόθεση για να μετακινήσετε τις ημερομηνίες στα κελιά B1: B10.
  6. Διαγράψτε το περιεχόμενο στο κελί B5.
  7. Όταν τελειώσετε, το υπολογιστικό φύλλο σας θα πρέπει να φαίνεται ως εξής:
    Ξεκινώντας Παράδειγμα πρόκλησης

/en/tr_el-google-sheets/-modifying-columns-rows-and-cells/content/